Gasilci iz Spodnjega Krapja ponosni na svoj gasilski muzej

V muzeju so postavljeni pomembni mejniki 121 letnega dela gasilcev v Spodnjem Krapju

Jože Žerdin, četrtek, 18. julij 2013 ob 13:32
Denis Raj je ponosen, da je uredil gasilski muzej

Denis Raj je ponosen, da je uredil gasilski muzej

Gasilsko društvo Spodnje Krapje, ki spada pod okrilje Gasilske zveze Ljutomer, ki je lansko leto praznovalo 120 letnico delovanja na požarno preventivnem področju, je ponosno tudi na svojega člana Denisa Raja, ki je v prostorih gasilskega doma uredil gasilsko zbirko, opremil in uredil gasilski muzej, ki je vreden obiska. Je menda edini tovrstni gasilski muzej v Gasilski zvezi Ljutomer v Prlekiji.

Sicer pa kot je v posebni gasilski zloženki zapisal vnet in neutruden gasilec Denis Raj, so predniki vasi Spodnje Krapje pred 121. leti bili zavedni domoljubi, tržani in kmetje na Murskem polju, ki so ustanovili gasilsko društvo, se organizirali pred stalno nevarnostjo požarov. Društvo je za tisti čas postalo središče dogajanja v kraju, pri čemer se je krepila tudi narodna zavest do slovenskega jezika.

Gasilsko društvo Spodnje Krapje se je organiziralo leta 1892, kot samostojna četa v okviru gasilskega društva Cven. Največ zaslug ima domačin in naprednjak Josip Karba, da je gasilstvo na Murskem polju v Prlekiji zaživelo. V Spodnjem Krapju so bili ustanovitelji Ivan Smodiš, Jakob Babič, Janez Smodiš, Ivan Šumak, Ivan Vargazon, Alojz Kosi, Ferdinand Cimerman, Anton Košič, Matija Cimerman, Martin Erjavec in Franc Rajnar.

V gasilskem muzeju na Spodnjem Krapju si je moč ogledati nekaj avtentičnih gasilskih predmetov iz časa nastanka društva, še posebej je zanimiva ročna brizgalna, s kakršnimi so nekoč gasili požare. Slikovito in pisno gradivo pa obiskovalcu ponudi skromen vpogled v delovanje društva skozi desetletja in predstavi osebnosti, ki so imele ključne vloge v vseh mejnikih 121 letnega delovanja društva. Gre torej za bogato gasilsko zapuščino na katero so gasilci in vaščani Spodnjega Krapja ponosni.

Če se Denis ne bi odločil za tako potezo, bi morda večino teh razstavljenih gasilskih predmetov bilo zavrženih, a spomin na prejšnje rodove se je torej ohranil in kot pravi Denis, se danes neguje za mladi gasilski rod v Spodnjem Krapju. V Spodnjem Krapju so veseli vsakega obiska, ki obišče njihov obmurski kraj, streljaj od reke Mure in vsakemu na široko odprejo vrata gasilskega muzeja.


Komentarji

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Prlekija-on.net. Pri komentiranju se držite teme, ne uporabljajte sovražnega govora in upoštevajte pravila.



Več v Kultura in izobraževanje