Hudi maček za Auroro

S podelitvijo nagrad se je zaključil 9. Grossmannov festival fantastičnega filma in vina

Prlekija-on.net, nedelja, 21. julij 2013 ob 15:25
Hudi maček – nagrado za najboljši celovečerni film je prejel film Aurora

Hudi maček – nagrado za najboljši celovečerni film je prejel film Aurora

Zaključni, sobotni dan Grossmannovega festivala se je začel z množičnim maskiranjem pod taktirko strokovne srbske skupine Mad Squirrel FX. Metal skupina Hellcats je predramila še tako mrke zombije, izbrana Kraljica krika pa se je odpeljala z vrunskim kolesom, »vrednim krika«. Nenavadna modna revija, Pandemonium Hell-raising show, je začudila celo pošasti; manekenke so imele posebej za dogodek v telo pripeta oblačila s piercingi. Zombiji so v paradi po ljutomerških ulicah sledili glasbeni zasedbi FitFat.
Pandemonium Hell-Raising

Pestra sobota na 9. Grossmannu



Zaključna prireditev v stari Kino dvorani je bila polna presenečenj. Poleg tistih manj prijetnih, kot je kratek padec električnega toka, tudi nekaj zelo zabavnih, ki so bili plod voditeljev, grossmannovke Urške Majdič in komika - pantomimika, Dušana Tomiča. Fantastika, film, vino, nepredvidljivosti in zabavna nota - zelo Grossmannsko.

Vendarle pa je imela prireditev tudi nekaj resne note - posebno in lepo spominsko omembo so namenili letos preminulemu filmskemu strokovnjaku, prijatelju in močnem podporniku Grossannovega festivala, Dinku Tucakoviću.

Podeljene so bile naslednje nagrade:
Častni hudi maček za živjenjsko delo sta prejela Franco Nero in Enzo G. Castellari.
Zaradi predčasnega odhoda Castellarija, je ta nagrado prevzel v četrtek, iz rok Franca Nera. Na zaključni prireditvi je bil prikazan kratek posnetek prejema, ko je Castellariju na Glavnem trgu nagrado predal Franco Nero.

Ogledali smo si dokumentarni film, ki ga je sestavil Nerov sin, Carlo Gabriel Nero, z naslovom Človek tisočih obrazov.

Francu Neru je nagrado predal njegov dolgoletni prijatelj, Lado Leskovar, ki je povedal, da je Franco lep človek - ne le na zunaj, temveč tudi od znotraj.

Hudi maček – nagrado za najboljši celovečerni film je prejel film Aurora (Litva, Francija, Belgija; 2012; režija: Kristina Buožyte).
Žirijo so sestavljali strokovnjaki Goran Marković, Phillip Bergson in Romain Roll, njihova obrazložitev pa se je glasila: »Za fascinantno estetiko filma, ki združuje vizualno, dramatično in tudi poetično vznemirjenje – fantastični litovski triler«.

Posebno omembo je prejel film Vas lahko ubijem? (Velika Britanija; 2013; režija: Stuart Urban), za scenarij, ki je »obenem zelo lahkoten in zelo mračen«.

Hrupni maček – za najboljši glasbeni dokumentarec  je bil izbran film Kako smo vstopili v Evropo: primer Sexa (Hrvaška; 2012; režija: Ines Pletikos).
Žirija Igor Vidmar, Jure Longyka in Matjaž Manček, je odločitev utemljila:
»Kako smo vstopili v Evropo: primer Sexa" govori o pomembnem in inovativnem bendu na dramatičnem prehodu iz 80h v 90ta. Dokumentarec odlično uravnoveša osebne zgodbe članov, zgodbo benda in družbeni kontekst. Osveščen alter bend ruši stereotipne predstave o kreativnem emigrantstvu in begu pred političnimi dogodki. Zvesti samim sebi tudi v tujem okolju so Sexa prišli v konflikt s politično korektnostjo in predsodki nizozemske alter scene, a kljub temu vztrajali pri svoji ustvarjalni in osebni integriteti. Vizualno močan, odlično zmontiran in pripovedno tekoč film brez olepšav pove njihovo zgodbo

Slakov hudi maček - najboljši kratki film je Antoine in junaka (Francija; 2012; režija: Patrick Bagot), po mnenju žirije Milan Todorović, Julian Richards in Velimir Grgić, saj gre za »fantastičen primer filmske nostalgije, ki popolno ujame bistvo kultne kinematografije osemdesetih

Melies d'Argent - nagrada Evropske federacije festivalov fantastičnega filma, s tem nominiran tudi za nagrado Melies d'Or, je postal film Zgodba o stanovalcih zidov (Srbija; 2012; režija: Andrej Boka).
Obrazložitev komisije se glasi: »Mojstrski prikaz digitalnih efektov v zgodbi, ki bo ujela domišljijo mlajših občinstev in jih obenem podučila o tegobah konflikta«.

Vinski šampion Hudi maček - najboljše vino za leto 2013, je izmed 9-ih vzorcev postal Rumeni muškat 2012 - Turistične kmetije Hlebec. Vino so tekom festivala izbirali gostje, nagrado pa je predal svetovno znani vinski strokovnjak Darrel Joseph, ter aktualna vinska kraljica, Neža Pavlič.

Mala delavnica groze - filmska delavnica, ki je potekala tekom festivala, je ponudila deli dveh ekip iz Ormoža in Gornje Radgone. Obe sta prejeli čestitke za njun trud, požrtvovalnost ter iznajdljivost, za zmagovalca pa je bil določen film Deveto življenje mladega filmarja Staša Milovanovića.

Ob samem zaključku se je poklonila širša Grossmannova ekipa in požela gromek aplavz.

Rajanje se je nadaljevalo dolgo v jutro, kar je marsikateremu zombiju podaljšalo ne-življenje še za kak dan...
Parada zombijev v Ljutomeru

Ulice Ljutomera zavzeli živi mrtveci




Več v Glasba in film