Sto let Borisa Pahorja

Borisu Pahorju je ob častitljivem jubileju v imenu občine Sv. Jurij ob Ščavnici preko telefonskega pogovora vse dobro izrekel tudi župan Anton Slana

Klavdija Bec, ponedeljek, 26. avgust 2013 ob 19:511
Boris Pahor

Boris Pahor

Na današnji dan, 26. avgusta 1913, se je v Trstu, ki je bil takrat še avstroogrski in je veljal za »drugo mesto monarhije«, rodil Boris Pahor. Trst, ki mu je pisatelj vse življenje ostal zvest, ga je, kot je zapisala Jožica Grgič v Delovem osrednjem prispevku ob Pahorjevem visokem jubileju, »zaznamoval v vseh pogledih – osebnostnem, političnem in kulturnem«.

Boris Pahor, Državljan Evrope 2013, postal tudi častni občan Sv. Jurija ob Ščavnici
Boris Pahor, Državljan Evrope 2013, postal tudi častni občan Sv. Jurija ob Ščavnici
Edvard Kocbek kot »etik življenja«
Edvard Kocbek kot »etik življenja«
Boris Pahor, pričevalec Kocbekovega časa, v Svetem Juriju ob Ščavnici
Boris Pahor, pričevalec Kocbekovega časa, v Svetem Juriju ob Ščavnici

Kot še piše Grgičeva v Delu, je Boris Pahor otroštvo preživel v viharju prve svetovne vojne, Trst je po njenem koncu pripadel Italiji in po spominu nanjo ima pisatelj veliko praznino, ki se konča šele s požigom tržaškega Narodnega doma leta 1920, katerega se še danes živo spominja in mu je svojo pisateljsko pozornost posvetil v avtobiografskem delu Grmadi v pristanu.

Po Gentilejevi šolski reformi leta 1923 je bil pouk v slovenščini prepovedan. Temu, kako ga je ta raznarodovalni ukrep prizadel, botroval pa je tudi njegovi dveletni šolski neuspešnosti, je nekaj besed namenil tudi 7. junija letos, ko je v Sv. Juriju ob Ščavnici prejel naziv častnega občana: »Postal sem faliran študent, ker nisem razumel, kaj se z nami dogaja, kako bi naj opustil svoj jezik in se prelevil v novega človeka, častil Manzzinija, Garibaldija … In tega faliranega študenta je Kocbek reševal.« Prav prijateljstvo z Edvardom je Borisa neločljivo povezalo tudi s Prlekijo, natančneje Sv. Jurijem ob Ščavnici. Njemu se je v Sv. Juriju, takrat še devetindevetdesetletnik, poklonil na dan  podelitve naziva častnega občana, danes, ko praznuje stoti rojstni dan, pa ga je iskrena in neutrudljiva prijateljska vez že dopoldne pripeljala do spomenika Edvarda Kocbeka v ljubljanskem Tivoliju, kjer je med drugim takole povedal: »Slovenci smo veliki pričevalci ne samo slovenskega, ampak tudi svetovnega humanizma. In če kdo, je prav Edi eden glavnih humanistov« (video je dostopen na www.delo.si).

Borisu Pahorju je ob častitljivem jubileju v imenu občine Sv. Jurij ob Ščavnici preko telefonskega pogovora vse dobro izrekel tudi župan Anton Slana, ki se bo tudi udeležil nocojšnje slovestnosti ob stoletnici v SNG Opera in balet. Čestitki je prisostvoval tudi Franc Čuš, pomočnik ravnatelja ljutomerske gimnazije, in kot predsednik Društva za zaščito naravne in kulturne dediščine tudi predlagatelj častnega občanstva Borisa Pahorja v Sv. Juriju. Dan razglasitve v jurjevški občini je simbolično sovpadel z novico Evropskega parlamenta, da je bil Boris Pahor izbran za »Državljana Evrope 2013«, ta prestižna nagrada pa predstavlja tudi posebno priznanje za življenjsko delo.

Pahorja, izjemnega tržaškega – zamejskega − Slovenca so za to nagrado soglasno predlagale vse slovenske poslanke in poslanci v Evropskem parlamentu: Tanja Fajon, Romana Jordan, Mojca Kleva Kekuš, Zofija Mazej Kukovič, Lojze Peterle, Jelko Kacin, Ivo Vajgl ter Milan Zver. Nagrajenec bo prav na današnji rojstnodnevni slovestnosti v ljubljanski operni hiši prejel medaljo za državljana Evrope 2013, oktobra pa še na osrednji prireditvi v Bruslju. Vse najboljše Boris Pahor.

stanč torek, 27. avgust 2013 ob 15:36

Iskrene čestitke in VSA ČAST gospodu Borisu PAHORJU !
Kakšen resničen odnos pa ima "posvečena" oblast do tega človeka, pa nazorno prikazuje proslava v operi, posebej v tistem delu, ko slavljenec prosi za ubogo minuto; tudi odpeta srajca prvega "kulturnika" v državi, ni po bontonu, vsaj takšnem ne, kot ga pozna civiliziran svet ! Vse ostalo:proslave,pohvale, predlogi za nagrade, ureditev trga v čast , itd... je samo dvolična igra "naslednikov" režima, do gospoda Borisa PAHORJA. Izvirni greh omenjenega gospoda je, da ta isti režim postavlja z utemeljenim razlogom ob bok fašizmu in nacizmu. Tako kot vsa civilizirana Evropa, samo "uradna" Slovenija ne ! Le do kdaj po še tako !?

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Prlekija-on.net. Pri komentiranju se držite teme, ne uporabljajte sovražnega govora in upoštevajte pravila.



Več v Kultura in izobraževanje