Izobraževanje ob 110-letnici povezane gledališke dejavnosti v Ljutomeru

Mentorica Maja Gal Štromar je prepričana, da bo vztrajnost na tej poti v bodoče obrodila odlične sadove

Prlekija-on.net, četrtek, 29. avgust 2013 ob 18:50
Izobraževanje na ljutomerskem odru

Izobraževanje na ljutomerskem odru

Javni sklad RS za kulturne dejavnosti OI Ljutomer, se s svojim programom posveča tudi različnim oblikam izobraževanja. Eno izmed takih je tudi letos potekalo na ljutomerskem odru, od 22. do 23. avgusta.

Mentorica Maja Gal Štromar je povedala: "Tokrat smo se podali naproti dosti težjim vajam, pravzaprav zelo težkim, intenzivnim, ki so od slušateljev zahtevale veliko pozornosti, ohranjanja koncentracije, iskanja pozornosti oz. odrskega fokusa, odpiranja in raziskovanja psihičnih in fizičnih potencialov. Delali smo različne individualne vaje za telesno prožnost, vaje z glasbo, vaje skupinskega premikanja skozi grški zbor, vaje za senzorialno doživljanje različnih prostorov, improvizacije.

Ker pa je gledališče nedvomno polje, ki ne more ostati enoplastno, smo se tudi letos podali na pot, da se izmojstrimo v pisanju besedil na podlagi igrač, ki so jih otroci prinesli s seboj. Izdelki so bili duhoviti, bogati, nekateri so resnično presegli moja pričakovanja. To je še ena izmed kakovosti in talentov, ki bi jih veljalo gojiti – namreč literarno kreativnost.

Monologe, ki so jih otroci napisali, smo poskušali uprizoriti. Seveda je to za začetnike zelo težak oreh, saj ne obvladajo odrskih tehnik. Za začetek je bilo že veliko, da smo se naučili pri miru stati na odru, ali pa interpretirati skozi gibanje; iskati fokus, glasno in jasno govoriti in predvsem govoriti z neko čustveno motivacijo, kar je sicer lastnost, ki med ljubitelji začetniki največkrat umanjka. Seveda je bilo potrebno upoštevati tudi otrokova leta in se njegovi čustveni zrelosti prilagoditi.

Prepričana sem, da bo vztrajnost na tej poti v bodoče obrodila odlične sadove
."


Komentarji

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Prlekija-on.net. Pri komentiranju se držite teme, ne uporabljajte sovražnega govora in upoštevajte pravila.



Več v Kultura in izobraževanje