V Halozah izbrali borovničevec leta 2013

Na 5. prazniku borovničevca v Halozah je od 48 vzorcev bilo nagrajenih kar 42, od tega skoraj polovica z zlatim priznanjem

Jože Žerdin, sobota, 7. september 2013 ob 10:271
Slikovita okrepčevalnica Dolina Winettu v kraju Zg. Sveča pri Stopercah v občini Majšperk, last Janka in Valerije Lampret, ki se ob kmetovanju ukvarjata tudi z vrsto dopolnilnih dejavnosti, je bila tudi letos prizorišče tradicionalnega praznika borovničevca. Vrhunec celodnevnega dogajanja v naravnem okolju neokrnjene narave je bila razglasitev rezultatov 3. državnega ocenjevanja vzorcev borovničevcev, sadnih in zeliščnih likarjev.

Na letošnjem ocenjevanju je sodelovalo že 48 vzorcev te priljubljene žgane pijače, katere osnova je borovničevec, žganje iz borovnic. Iz natančne evidence predsednice 5-članske ocenjevalne komisije Terezije Meško, upokojene svetovalke za kmečko družino in razvoj dopolnilnih dejavnosti pri KGZ Ptuj je razvidno, da je po posebnem pravilniku o ocenjevanju kakovosti komisija, ki so jo ob njej sestavljali še dr. Andrej Plestenjak Biotehniška fakulteta Ljubljana, Milena Štolfa KGZ Nova Gorica, Miran Reberc KGZ Ptuj in upokojeni živilski tehnolog Esad Šabanovič iz Maribora, skupaj ocenila 48 vzorcev žganih pijač. Prevladovala je paleta vzorcev iz skupine sadni in zeliščni likerji z 20 oziroma 15 vzorci, čistega borovničevca je bilo 11 vzorcev, nekaj malega pa tudi medenih likerjev.

Kot je še pojasnila Meškova, so kakovost ocenjenih žganih pijač določili s seštevkom točk, ki so se v enakem deležu (štirikrat po 5 točk) dodelili vzorcem za znane lastnosti: čistost vonja, sadna cvetlica, okus in harmoničnost. O tem, da je kakovostno žgano pijačo mogoče dobiti samo iz zdravega in zrelega sadja, ki tudi kot tako razvije popolno sadno cvetlico, ni vredno zgubljati besed. Vsi ocenjeni vzorci - ocenjevalci so jih prinesli oziroma poslali iz vse Slovenije, so bili tudi letos kakovostni, saj je bilo na zaključni prireditvi, kjer so tudi tekmovali v pitju borovničevca, podeljenih kar 23 zlatih, 12 srebrnih in sedem bronastih priznanj. In le šest jih je bilo na ocenjevanju v 20 točkovnem sistemu ocenjenih z manj kot 15 točk, kar pomeni, da niso dobili nobenega priznanja.

Dobitniki zlatih priznanj 5. državnega ocenjevanja borovničevca, sadnih in zeliščnih likerjev: Kmetija Valerije Lampret, Zg. Sveča (borovničevec-Borovničevec leta 2013, češnjev liker, travarica, višnjev liker), Boža Rus, Ljubljana (orehovec), Družinska kmetija Biščak, Buje (češplov liker), Jožef Bavcon, Cerkno (ribezov liker, robidov domači liker), Karel Iršič, Slovenske Konjice (Kartuzijska grenčica), Kmetija Abramič, Volčja Draga (Lepenska grenčica), Kmetija Kozjak-Mira Vaserfal, Muta (žajbljev liker, liker poprove mete), Kmetija pri Šuštarjevih, Košana (borovničev liker, zeliščni liker), Marko Matič, Marjeta na Dravskem polju (višnjev liker), Milica Arnuš, Majšperk (borovničevec), Sara Trbulin, Poljčane (malinovec), Silva Žan, Žabnica (medeni liker), Simon Zajec, Laško (Tianov zeliščni liker), Sonja Jelušič, Kozina (Mišela), Sonja Matuc, Dobrovo v Brdih (grenčica), Štefan Kalšek, Loče (borovničevec), Vinko Planec, Majšperk (limonovec).

TUNČEK ponedeljek, 9. september 2013 ob 08:51

Evo, zaj pa še borovničovec, ke fse se lehko ocenjüvle. Jaaa

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Prlekija-on.net. Pri komentiranju se držite teme, ne uporabljajte sovražnega govora in upoštevajte pravila.



Več v Kultura in izobraževanje