Preventiva pred padci

Aktivnosti projekta predstavil v DOSOR-ju dr. Božidar Voljč

Filip Matko, sreda, 11. september 2013 ob 16:43
Predavanje

Predavanje

V torek, 10. septembra, so bile v DOSOR-ju, Domu starejših občanov Radenci, predstavljene aktivnosti projekta »Preventiva pred padci«. Ta projekt podpirata tudi Občina Radenci in Ministrstvo za zdravje RS, kajti s tem izkazujeta svojo soodgovornost do problemov, ki se krepijo s splošnim staranjem naše družbe.

Za vsakega človeka je pomembno, da je zdrav in da lahko samostojno opravlja vsakodnevne aktivnosti. V starosti postane to prava vrednota. S primernim načinom življenja in razmišljanja, je mogoče še dolgo v starosti ohraniti moč, okretnost, čilost, miselno pronicljivost….in ravnotežje. Padci so nevarni v vsakem obdobju življenja, za starejšega človeka pa lahko imajo tudi preprosti padci hude posledice in lahko trajno prekinejo samostojno življenje. Ker se življenje podaljšuje in naša družba stara, je več tudi padcev. V racionalni družbi je logična potreba, da se naučimo, kako se padcem lahko ognemo.

Prav to je kar trem skupinam poslušalcev predstavil dr. Božidar Voljč, strokovni vodja projekta »Preventiva pred padci«, ki je bil tudi že minister za zdravje v naši državi. Tako je ob 9.30 imel predavanje za stanovalke in stanovalce DOSOR-a ter nekatere tam zaposlene, ob 11.30 za zunanje obiskovalce in sodelavce DOSOR-ja ter nekatere zaposlene, a ob 13.30 še za večino zaposlenih v DOSOR-ju.

Glede na dejavnost, ki jo v DOSOR-ju, Domu starejših občanov Radenci, opravljajo, se čutijo soodgovorne za omenjeno širjenje znanja in opravljanja preventivnih aktivnosti za zaščito pred padci. Svoje lastne izkušnje pri preprečevanju padcev so povezali z znanjem domačih in tujih strokovnjakov ter  oblikovali konkretne sklope aktivnosti z jasnim namenom: zmanjšati število padcev pri starejših, tako v domačem okolju, kot tudi izven njega.


Komentarji

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Prlekija-on.net. Pri komentiranju se držite teme, ne uporabljajte sovražnega govora in upoštevajte pravila.



Več v Kultura in izobraževanje