Alma mater Europaea se predstavlja

V Radencih predstavitev študijskega programa »socialna gerontologija«

Filip Matko, četrtek, 12. september 2013 ob 16:44
Po ocenah številnih strokovnjakov je Slovenija »najstarejša država« v Evropi, kajti pri nas živi največ starejših ljudi med celotnim prebivalstvom. Leta 2030 bi naj že ena tretjina vseh prebivalk in prebivalcev bila starejša od 64 let, saj se življenjska doba podaljšuje. Tako bi naj bilo tudi večje število starostnikov med 100 in 120 let. Torej je skrajni čas, da se usposobi čim več strokovnjakov na tem področju, ki bodo tem ljudem lahko v pomoč v »četrtem življenjskem obdobju«.

Enega izmed takšnih prednostnih programov je v Hennovi sobi Hotela Radin v Radencih dr. Marija Ovsenik v sredo, 11. septembra, predstavila zainteresiranim. Gre za študij »socialna gerontologija«, ki ga izvaja Univerza Alma mater Europaea – Evropski center Maribor, katerega enota je tudi v Murski Soboti, po potrebi posameznih skupin študentov oz. študentk pa se študij izvaja tudi v drugih krajih. In prav program »socialna gerontologija« akreditirajo za potrebe izobraževanja in usposabljanja visoko strokovnega kadra na področju gerontoloških in storitvenih dejavnosti. Pri razvoju le-teh bodo posebno pozornost namenili razvoju njihovih kompetenc, storitev, potrebnih za obvladovanje in razvoj dobrih, kvalitetnih rešitev na področju socialno gerontološkega študija.

Celovit nabor kompetenc diplomantov bo temeljil na osebni kompetentnosti, verodostojnosti in odličnosti visokošolskih učiteljev, raziskovalcev in sodelavcev iz družbenega življenja. Govora je torej o inovativnem pristopu k študiju, kjer bodo dogajanja osredotočena na angažiranega proaktivnega študenta, ki bo deloval v trikotniku: visokošolski učitelj – svetovalec – izvajalec najboljše prakse ! Tak pristop bo zagotovil kompetentnega diplomanta.

In pristop je naravnan tako, da študentje raziskujejo starost in staranje kot stanje posameznika ali naroda. Spoznajo dinamičnost procesa, ki pomeni spremembe v strukturi organizma, tako na psihološki, kulturni, socialni, ekološki in tudi politični ravni. Študent posebej spoznava starost preko teorij, ki predstavijo položaj starostnika glede na nesocialno mrežo in glede na razvitost družbene skrbi (Rosenberg in Everitt, 2001). Posebna skrb na tej ravni bo posvečena osveščanju in ustvarjalnosti pri oblikovanju storitev za to obdobje. Študentje naj bi spoznali izkušnje dobrih praks (tako doma, kot tudi v tujini) in jih komplementirali v znanja, pridobljena iz najnovejših strokovnih in znanstvenih literatur. Študente bodo v procesu študija vključevali v delo na projektih in raziskavah ter jim ponudili sodelovanje pri konkretnih akcijah nacionalnega značaja. Tako bodo znanja preverili v praksi. Po zagotovilu Univerze Alma mater Europaea so študijski programi izrazito interdisciplinarno naravnani.


Komentarji

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Prlekija-on.net. Pri komentiranju se držite teme, ne uporabljajte sovražnega govora in upoštevajte pravila.



Več v Kultura in izobraževanje