V murskosoboški Galeriji kar dve razstavi

»Objekti strmenja« Mojce Zlokarnik iz Ljubljane in »Slike« Gregorja Purgaja iz Murske Sobote

Filip Matko, petek, 13. september 2013 ob 10:47
Direktor Galerije Robert Inhof

Direktor Galerije Robert Inhof

Do 30. oktobra letos bosta v Galeriji Murska Sobota na ogled kar dve razstavi naenkrat. Odprli so ju 5. septembra in pod naslovom »Objekti strmenja« razstavlja svoja likovna dela (njena petnajsta samostojna razstava od leta 1993 dalje) mag. Mojca Zlokarnik iz Ljubljane, a pod naslovom »Slike« se predstavlja s svojimi deli Gregor Purgaj iz Murske Sobote. Le-ta ima za seboj že šest skupinskih razstav, štiri samostojne razstave ter sedem drugih izdelkov (grafična oprema zgoščenk mladih pomurskih glasbenih skupin: Stekli psi, Hexenbrutal, ŠKM – Štefan Kovač Marko banda, Wrong, Pissing in the Wind).

12. septembra je imel direktor Galerije v Murski Soboti, umetnostni zgodovinar Robert Inhof, strokovno vodenje po obeh razstavah. Za domačina, Gregorja Purgaja, med drugim pravi: »…živi in ustvarja v Murski Soboti, mestu, ki je premajhno, preveč zeleno in hkrati tudi mesto, ki mu v skladu s tem primanjkuje ustreznih lokacij za učinkovito izvajanje Street Arta. Purgaj se iz tega razloga praviloma ne izraža na zidovih mesta, ampak mu platna imitirajo stene, ki so lahko mobilne in začasno zasedejo kakršen koli prostor…Purgajev svet je svet, za katerega se zdi, da so v njem osnovni elementi postavljeni skoraj v idealno razmerje. Vegetabilno bitje, drevesa in hiše nam kažejo na element zemljo, ribe in zračni mehurčki na vodo, ptica na nebo in rdeča barva na ogenj. Osnovni štirje elementi se vežejo s štirimi osnovnimi telesnimi sokovi: krvjo, sluzjo, črnim žolčem in rumenim žolčem… Purgaj nam govori o uravnoteženem stanju vseh štirih telesnih sokov in s tem o zdravju, kakor so ga pojmovali antični misleci, pri Purgaju pa dobi simbolni pomen v težnji po zdravem svetu, kjer beseda zdravje ni mišljena kot beseda s katero bi se izražalo fizično stanje, ampak prej metafizično…«

Mi pa zapišimo, da je Gregor Purgaj bil rojen leta 1981 v Mariboru, osnovno šolo je obiskoval v Gornji Radgoni, v Murski Soboti pa je končal Srednjo poklicno in tehnično šolo. Pozneje se je prekvalificiral za cvetličarja, kar počne še danes. Že zgodaj je pokazal nadarjenost na likovnem področju. Kot najstnik se je navdušil nad stripi, ilustracijami ter street artom (umetnost uličnih grafitov). To je pričel sam intenzivno raziskovati, tudi eksperimentirati in nastale so slike, grafike ter zidne poslikave. Živi in ustvarja v Murski Soboti.

Druga razstavljavka na tokratni predstavitvi v soboški Galeriji pa prihaja iz slovenske prestolnice. Tam je bila rojena leta 1969. Mojca Zlokarnik je končala dodiplomski (1993) in podiplomski (1995) študij slikarstva pri prof. Metki Krašovec na ALUO v Ljubljani. Leta 1995 je tri mesece študirala slikarstvo na Akademiji za likovno umetnost v Pragi, študijsko pa se je izpopolnjevala tudi v New Yorku, Bolgariji, Nemčiji in Parizu. Leta 1998 je magistrirala iz grafike pri prof. Lojzetu Logarju na ALUO v Ljubljani. Ima status samostojne ustvarjalke, predava pa na Visoki šoli za umetnost Univerze v Novi Gorici ter na Fakulteti za dizajn, ki je pridružena članica Univerze na Primorskem. Na razstavi v soboški Galeriji predstavlja instalacijo (grafika/sitotisk) ter številne ploskovne barvne kombinacije, kombinirane s črtami.


Komentarji

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Prlekija-on.net. Pri komentiranju se držite teme, ne uporabljajte sovražnega govora in upoštevajte pravila.



Več v Kultura in izobraževanje