V Sv. Juriju potekalo državno prvenstvo v gasilski orientaciji

Organizacija letošnjega - 16. Državnega tekmovanja za pionirje in mladince ter 13. Državnega tekmovanja za pripravnike - je bila tokrat zaupana PGD Sovjak

Klavdija Bec, nedelja, 15. september 2013 ob 17:171
V ženski konkurenci so državne prvakinje postale gasilke pripravnice PGD Sovjak

V ženski konkurenci so državne prvakinje postale gasilke pripravnice PGD Sovjak

V soboto, 14. septembra, se je pri osnovni šoli v Sv. Juriju ob Ščavnici odvijalo državno tekmovanje v gasilski orientaciji za mladino.

Organizacija letošnjega – 16. Državnega tekmovanja za pionirje in mladince ter 13. Državnega tekmovanja za pripravnike – je bila tokrat zaupana PGD Sovjak, ki mu predseduje Ivan Fras ml. s poveljnikom Edijem Štelcarjem ml., in ki deluje pod okriljem Gasilske zveze Sv. Jurij ob Ščavnici (predsednik Anton Klemenčič, poveljnik Branko Berden). Zveza je bila s tem nazivom ustanovljena 1988. leta, znotraj nje pa vse do danes deluje 9 prostovoljnih društev, najstarejše izmed njih je – s 127 leti obstoja – PGD Sv. Jurij ob Ščavnici. Letošnji gostitelj – PGD Sovjak – je najmlajše društvo znotraj jurjevške gasilske zveze, ustanovljeno je bilo pred 66. leti, a so z več kot dvesto člani zelo uspešni, njihova prednostna naloga je predvsem delo z mladimi, v zadnjem času pa vse več pozornosti posvečajo tekmovalni veščini – gasilski orientaciji. Njihov trud ni zaman, saj so njihove gasilke pripravnice – Ines Štelcar, Daniella Kosi, Katja Kreft z mentorjem Mitjem Mlinaričem – postale državne prvakinje, in to na domačem terenu z izjemno navijaško podporo članov PGD Sovjak in ostalih domačinov. Takoj za njimi so se uvrstile pripravnice iz PGD Račeva (Gasilska zveza Škofja Loka), tretjeuvrščene na letošnjem državnem tekmovanju pa so pripravnice PGD Velika Pirešica (Gasilska zveza Žalec).

V fantovski konkurenci so se med trojico najuspešnejših v orientaciji povzpeli prav tako domačini iz PGD Sovjak: njihova tekmovalna ekipa – gasilci pripravniki prav tako z mentorjem Mitjem Mlinaričem – je osvojila 3. mesto. Za las so jih premagali pripravniki iz PGD Sevnica (Gasilska zveza Trebnje). Letošnji zmagovalci pa so med pripravniki postali mladi gasilci iz PGD Pijava Gorica (Gasilska zveza Škofljica).

V orientacijskih spretnostih pa so se pomerili tudi pionirji in pionirke ter mladinci in mladinke, ki so se najbolje odrezali na predhodnih regijskih tekmovanjih širom Slovenije. Med pionirji je tako 1. mesto zasedla ekipa PGD Gorje (Gasilska zveza Bled-Bohinj), drugouvrščena je ekipa PGD Lokovica (Gasilska zveza Šaleške doline), na 3. mesto pa so se povzpeli pionirji PGD Loka pri Mengšu (gasilska zveza Mengeš).

Med pionirkami pa se je na 1. mesto uvrstila ekipa iz PGD Hrušica (Gasilska zveza Jesenice), drugouvrščene so pionirke PGD Žeje-Sv. Trojica (Gasilska zveza Domžale), na tretjem mestu pa so pionirke iz PGD Mali Log (Gasilska zveza Loški potok).

Skoraj 180 tekmovalnih ekip so s svojim obiskom počastili tudi predstavniki krovne organizacije gasilstva na Slovenskem – Gasilske zveze Slovenije – predsednik Jošt Jakša, ki je v pozdravnem nagovoru poudaril pomen gasilskega izobraževanja mladine – gasilskih upov – »ki nas bodo kmalu zamenjali na operativnih mestih in so bodoča hrbtenica operativnega gasilstva«.  Predsednik GZ Slovenije mladine ni pozabil spomniti, da je bistvo vsakega tekmovanja poštenost, »le zmaga, pridobljena v duhu pravega športnega boja, nudi popolno zadovoljstvo in srečo«. Državnega tekmovanja so se udeležili tudi Franci Petek – poveljnik GZ Slovenije, Milan Antolin – predsednik Gasilskega regijskega sveta za Pomurje, Dušan Utroša – regijski poveljnik, Uroš Leskovar – predsednik MS GZ Slovenije in predsednik tekmovalnega odbora, Bojan Lončar – predsednik komisije za mladino pri GRSP, vodja tekmovanja – Jože Drugovič (GZS), Zvonko Gredar kot pomočnik vodje (član komisije za mladino pri GRSP) in Nevenka Kerin (GZS) ter številni drugi,  ki so kot člani komisij in sodniškega sestava omogočili, da je tekmovanje lahko potekalo.

Organizatorji so pripravili tudi zanimiv spremljevalni program, udeleženci pa so si lahko ogledali kulturne in turistične znamenitosti kraja z bližnjo okolico. Tekmovanje so zraven Gasilske zveze Slovenije omogočili številni donatorji, največ jih je bilo prav iz domačega kraja, posebna zahvala pa je bila izrečena Občini Sv. Jurij ob Ščavnici z županom Antonom Slano in jurjevški OŠ z ravnateljem Markom Kranerjem, ki je omogočil, da se je za potrebe državnega tekmovanja lahko uporabljala »šolska infrastruktura«.

Voditeljica prireditve Breda Žunič je med povezovanjem programa večkrat poudarila, da gasilstvo ljudi povezuje, bogati in plete prijateljstva. In če katera, je ta sončna septembrska sobota pri Sv. Juriju ob Ščavnici, namenjena predvsem otrokom in mladim, ki jih veseli gasilstvo, to potrdila.

TUNČEK četrtek, 19. september 2013 ob 17:00

Gasilstvo mo pač f Sovjaki tradicijo takak tüdi pr Jürji. Čestitan! Ploskač

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Prlekija-on.net. Pri komentiranju se držite teme, ne uporabljajte sovražnega govora in upoštevajte pravila.



Več v Kultura in izobraževanje