Pavlihizmi dr. Marka Pavlihe

Človek človeku ni volk, ampak Slovenec, kar je še huje

Filip Matko, petek, 20. september 2013 ob 20:34
Marjanca Ferko Omahen in Marko Pavliha

Marjanca Ferko Omahen in Marko Pavliha

»Pavlihizmi in slična čivkanja brez Twitterja« je nova knjiga mednarodno priznanega pravnega strokovnjaka, publicista, rednega profesorja, odličnega retorika in pisca aforizmov prof. dr. Marka Pavlihe. S to knjigo se je predstavil v DOSOR-ju, Domu starejših občanov Radenci, ki je postal novo kulturno središče v »deželi treh src« na desnem bregu reke Mure.

Na obisk v Radence je prišel v četrtek, 19. septembra popoldne, a pred samim srečanjem z njim v domski knjižnici DOSOR-ja je za še večje presenečenje poskrbel letošnji najznamenitejši stoletni Slovenec, pisatelj Boris Pahor, ki je v teh dneh spet v Radencih. Že maja in junija je bil v Zdravilišču Radenci, tedaj je tudi postal »zlati boter« prenovljenega radenskega parka ob prazniku Občine Radenci, tokrat pa je ob svojem stotem rojstnem dnevu (26. avgusta !) prejel nagrado Evropskega parlamenta »Državljan Evrope za leto 2013«.

Sam pisatelj, Boris Pahor, je prišel pozdravit avtorja preštevilnih aforizmov Marka Pavliho, ta pa mu je ob tej priložnosti izročil in podpisal svoje knjige. In sledilo je prisrčno kramljanje z nekdanjim ministrom za promet v vladi Republike Slovenije. Takrat je vlado RS vodil Anton Rop, a dr. Marko Pavliha je Ministrstvo za promet prevzel kot strokovnjak. Nikoli bil zagret politik in po njegovem je vstop v politiko »vstop v nekaj toplega, mehkega in smrdečega, česar vonj se te še nekaj časa drži«. Kot strokovnjak se je »čez noč« znašel v vlogi ministra (iz latinščine: služabnik ljudstva) za promet, a mu je po sedmih mesecih ta vloga že bila odvzeta in postal je poslanec. V politične vode ne bo šel več nikoli, kajti po njegovem ni boljšega recepta oziroma zdravila, kot je ljubezen. Te pa v politiki ni.

Povedal je tudi nekaj v zvezi s svojim priimkom, kajti že leta 1870 je pisatelj Fran Levstik začel izdajati satirični časopis Pavliha, ki je po politiki »udrihal počez – na levo in desno«, da je pač moral prenehati z izhajanjem in tudi po 2. svetovni vojni je veliko urednikov humoristično-satiričnega časopisa Pavliha (izhajal je ob četrtkih !) imelo težave z oblastniki. Pa tudi tega časopisa danes ni več.

Z dr. Markom Pavliho je pogovor vodila Marjanca Ferko Omahen in proti koncu srečanja so nekatera vprašanja na avtorja aforizmov naslovili tudi sodelujoči. Njihovo osnovno vprašanje se je osredotočilo na današnje »težje čase« v Sloveniji. Tako je o naši skupni prihodnosti v Sloveniji in Evropi avtor številnih aforizmov zatrdil, da upanje ostaja, čeprav bi naj za sedanje 21. stoletje veljajo »to stoletje bo duhovno ali pa ga ne bo več«. V Sloveniji pa potrebujemo magnet, ki bo pritegnil mlado in staro.


Komentarji

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Prlekija-on.net. Pri komentiranju se držite teme, ne uporabljajte sovražnega govora in upoštevajte pravila.



Več v Kultura in izobraževanje