Svetovni dan Alzheimerjeve bolezni

Družabno srečanje v radenskem DOSOR-ju že dan prej

Filip Matko, sobota, 21. september 2013 ob 17:40
Pomembna so druženja

Pomembna so druženja

Na oglasni deski DOSOR-ja, Doma starejših občanov Radenci, smo lahko prebrali, da je vsako leto 21. septembra Svetovni dan Alzheimerjeve bolezni. Ta bolezen je v družbi najbolj poznana in tudi najpogostejša oblika demence. Zanjo oboli 60 odstotkov vseh, ki jih prizadenejo kognitivne motnje. Leta 2006 je z Alzheimerjevo boleznijo živelo na svetu 26,6 milijona ljudi, po nekaterih ocenah pa naj bi se število obolelih do leta 2050 podvojilo. Prvi jo je leta 1906 opisal nemški psihiater in nevropatalog Alois Alzheimer, po katerem se danes bolezen tudi imenuje.

In kako se Alzheimerjevi bolezni izogniti ? Povsem normalno je, da se starejši ljudje včasih ne morejo spomniti določenega podatka (npr. dogodka ali pa imena) in jim to uspe šele po krajšem premisleku. V tem primeru gre za normalno pešanje spominskih funkcij, ki niso tako zelo redke niti med mlajšo populacijo. Tovrstne motnje so bolj prehodnega značaja. Zatorej velja, da niti v starosti ne smemo pozabiti na čim večjo psihično in telesno dejavnost ! Kar nekaj raziskav kaže, da lahko intelektualno delo nekoliko zadrži oz. odloži pojav demence. Miselne sposobnosti lahko izboljšamo z vsakodnevnimi dejavnostmi, ki zaposlujejo spomin in abstraktno mišljenje, na primer šah. Bistrost na stara leta prav tako pomagajo ohranjati družabni stiki, ki poleg tega tudi zmanjšujejo stres.

Na oddelku za osebe z demenco v radenskem DOSOR-ju, so že dan pred Svetovnim dnevom Alzheimerjeve bolezni, torej 20. septembra dopoldne, pripravili družabno srečanje. Delovna terapevtka na tem oddelku, Andreja Čuk, je vsem zbranim spregovorila o Alzheimerjevi bolezni, njeni razlagi pa je sledil družabni del srečanja, kjer ni manjkala niti pogostitev. Kajti Tanja Kavčič in Bogdana Malek iz zdravstvene nege doma ter gospodinji Karmen Farkaš in Suzana Divjak so istega dne navsezgodaj doma spekli več vrst peciva, ki je vsem šlo zelo v slast. K pecivu pa so ponudili tudi čaj.

Sledili so številni pogovori, prijetnemu druženju v delovni sobi oddelka za osebe z demenco se je pridružila tudi direktorica DOSOR-ja Mateja Hauser. A gospodinja Suzana Divjak je prinesla s seboj kitaro in sledilo je skupinsko petje znanih in manj znanih ljudskih ter narodno-zabavnih pesmi. Skupni družabni dopoldan je do kosila vse prehitro minil in obveljal je dogovor, da nekaj podobnega ponovijo že v kratkem.


Komentarji

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Prlekija-on.net. Pri komentiranju se držite teme, ne uporabljajte sovražnega govora in upoštevajte pravila.



Več v Kultura in izobraževanje