Za razvoj - brez mladih ne bo šlo!

Predstavljen jim je bil potek razvojne konference, ki je bila organizirana v maju v okviru prekomejnega projekta REG-NET v izvedbi Železne županije ter se je na njej govorilo o Slovensko-Madžarskem sodelovanju v obdobju 2014-2020

Prlekija-on.net, torek, 8. oktober 2013 ob 08:37

Predstavnika delujočih mladinskih struktur iz Madžarske in Andrej Magdič iz MCP-PC NVO ter MSL

Na sedežu obeh organizacij, na Spodnjem Kamenščaku pri Ljutomeru so se zbrali nedavno zainteresirani posamezniki, mladi ter tudi predstavniki mladinskih struktur iz sosednje Madžarske.

Predstavljen jim je bil potek razvojne konference, ki je bila organizirana v maju v okviru prekomejnega projekta REG-NET v izvedbi Železne županije ter se je na njej govorilo o Slovensko-Madžarskem sodelovanju v obdobju 2014-2020. Dogodek je sicer potekal v konferenčnem centru hotela Lipa v Monoštru na Madžarskem. Med drugimi so se ga udeležili tudi predstavniki Mladinskega sveta Ljutomer in Pokrajinskega centra NVO-Mladinskega centra Prlekije.

V prvem delu dogodka so strokovnjaki poskušali analizirati dosedanje sodelovanje med državama, trenutno stanje ter so tudi predstavili možnosti prekomejnega sodelovanja v prihodnjem obdobju. Na treh različnih delavnicah s področja gospodarstva, okolja in človeških virov so skupaj z udeleženci konference odgovorili na številne izzive ter začrtali smeri bodočega sodelovanje v prihodnje, vključujoč sofinanciranje projektov v naslednji evropski finančni perspektivi.

Spregovoril je Ferenc Kovacs, predsednik generalne skupščine županje Vasi. O razvojnem potencialu na prekomejnem območju Slovenije, Avstrije in Madžarske je spregovoril župan občine Monošter Gabor Huszar. O začetku novega obdobja v sodelovanju med Slovenijo in Madžarsko pa je govoril slovenski generalni konzul Dušan Snoj. Gabor Gyorffy iz Nyugat Pannon je predstavil razvojne potrebe in strategijo razvoja na prekomejnem območju Slovenije in Madžarske. Romeo Varga iz Regionalne razvojne agencije Mura je nazorno opisal prekomejno sodelovanje v obdobju 2014-2020, medtem ko je Ocskay Gyula iz Central-eurropean service for cross-border initiatives predstavil organizacijske oblike prekomejnega sodelovanja in mednarodne ugotovitve.

V posameznih delavnicah pa so udeleženci obravnavali: Gospodarski razvoj in razvoj podeželja, vključno s turizmom; Varstvo narave in okoljski razvoj; Razvoj človeških virov na obmejnem območju. Da je sporazumevanje potekalo nemoteno ima zasluge odlična prevajalka, gospa Marija Bajzek Lukač.

Kamenski udeleženci so se zavzeli, da bodo skupno  z madžarskimi partnerji dodelali mednarodni projekt prav na področju razvoja podeželja vključno z razvojem turizma in vlaganjem v človeške vire z zaposlovanjem mladih preko aktiviranja socialnega podjetništva. S takim projektom - projekti bodo sodelovali na bližajočem se razpisu mejnega mednarodnega sodelovanja Slovenija-Madžarska, tako da razvoj v tej smeri brez mladih naj ne bi potekal.

O razvojni konferenci, ki je potekala na Madžarskem je MCP-PC NVO pripravil tudi TV reportažo, ki so jo kot uvod javno prikazali na kamenskem dogovoru ter si jo lahko ogledate spodaj.


Komentarji

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Prlekija-on.net. Pri komentiranju se držite teme, ne uporabljajte sovražnega govora in upoštevajte pravila.



Več v Kultura in izobraževanje