Srečanje Simbioza prostovoljcev

V sklopu projekta ta teden na območju celotne Slovenije potekajo srečanja Simbioza prostovoljcev

Bojan Sobočan, četrtek, 10. oktober 2013 ob 13:38
Simbioza prostovoljci v Mariboru

Simbioza prostovoljci v Mariboru

Simbioza bo letos že tretjič povezala Slovenijo v tednu med 21. do 25. oktobrom. Osnovno poslanstvo Simbioze ostaja sodelovanje in prenos znanja med generacijami ter spodbujanje vseživljenjskega učenja. Cilj projekta je dvig računalniške pismenosti in zanimanje za učenje e-veščin med starejšimi; želi jim pomagati pri (prvem) stiku z računalnikom in internetom. Po drugi strani med mladimi promovira vrednote prostovoljstva, odgovornosti in krepi proaktiven odnos do družbe in lastne prihodnosti. Vsaka izkušnja, doživetje namreč šteje.

V preteklih dveh letih je projekt Simbioza, največji vseslovenski prostovoljski projekt za dvig računalniške pismenosti starejših, skupno povezal približno 16.000 starejših, udeležencev, in mladih mentorjev. Raslo je tudi število lokacij izobraževanj, ki jih je letos na voljo več kot 340. »Število lokacij je od lani še zraslo, kljub velikemu številu mest, pa so nekatere lokacije že polno zasedene. Vsem, ki o udeležbi v letošnji Simbiozi še razmišljajo, zato svetujemo, naj nikar ne odlašajo s prijavo. Družba bo prijetna, znanja koristna, celostna izkušnja pa nepozabna,« k prijavam poziva Ana Pleško, vodja projekta Simbioza 2013. Vsi starejši z željo po osvajanju novih znanj in mlajši prostovoljci se lahko prijavijo do 15. 10. 2013 na spletnem mestu www.simbioza.eu ali telefonski številki 040 940 888.

V sklopu projekta ta teden na območju celotne Slovenije potekajo srečanja Simbioza prostovoljcev. Eno izmed teh srečanj se je odvilo v Mariboru na Ekonomsko-poslovni fakulteti.

Na srečanju sta z vsebino letošnjega kurikuluma prostovoljce seznanili Ana Pleško, vodja projekta Simbioza in Katja Pleško, vodja prostovoljcev in izobraževanja. Na prostovoljce sta prenesli izkušnje iz preteklih let. Seznanili sta jih na kaj morajo biti pozorni pri delu s starejšimi, kje najdejo gradivo in kako ga naj uporabljajo, kam se lahko obrnejo po pomoč in še številne druge koristne napotke.

V nadaljevanju je potekala zanimiva delavnica na kateri je Alenka Blazinšek, strokovna sodelavka Nefiks v sodelovanju z e-Študentskim servisom, predstavila pomen neformalnega učenja in koristi, ki jih lahko ima vsak posameznik s pridobljenim znanjem. Udeleženci srečanja so skozi pogovor ugotavljali številne izkušnje, ki jih bodo lahko pridobili kot prostovoljci v vlogi vodij in pomočnikov na delavnicah.

V tem delu se je vključila še Darja Hvala, predstavica podjetja Simobil, ki je pokrovitelj projekta. Pri tem je udeležencem podala svoje poglede o pomenu neformalnih izobraževanj in neformalnih izkušnjah z vidika delodajalca. Poudarila je, da so za delodajalce pomembne vse izkušnje, ki si jih pridobijo s sodelovanjem pri različnih projektih, z delom v društvih ali v času študentskega dela.

Na območju Ljutomera so na voljo tri lokacije na katerih se bo izvajal projekt Simbioza in sicer Gimnazija Franca Miklošiča Ljutomer, Osnovna šola Ivana Cankarja Ljutomer in Splošna knjižnica Ljutomer.


Komentarji

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Prlekija-on.net. Pri komentiranju se držite teme, ne uporabljajte sovražnega govora in upoštevajte pravila.



Več v Kultura in izobraževanje