V Zavodu Marianum v Veržeju so slikali ikone svetih podob

Tečaja se je udeležilo šest udeležencev, kateri so se učili slikanja svetih podob

Jože Žerdin, četrtek, 10. oktober 2013 ob 22:03
Tečaja se je udeležilo šest udeležencev

Tečaja se je udeležilo šest udeležencev

Tako se vsako leto za nekaj dni sejna soba v Zavodu Marianum v Veržeju spremeni v pravi slikarski atelje. Letos je že tretjič potekal tečaj, katero sta pripravili umetnici mag. Silva Božinova in Vesna Deskovska. Tečaja se je udeležilo šest udeležencev, kateri so se učili slikanja svetih podob.

Naslikali so podobo Dobrega pastirja, Bogorodice, nadangela Mihaela, Svetega Marka, Tomaža in Jurija. Svete podobe so ustvarjali s čopičem, kjer so nastajale čudovite mavrice barv, v katerih je skrita natančnost, doslednost in predanost. Tako so se udeleženci tečaja predali v polni drugi svet duhovnosti in umetnosti.

Tečaj je obsegal teoretični in praktični del; zgodovinski - verski vidik ikone, izbira motivov, izdelava kalkov, postopki slikanja ikon, nanašanje zaščitne plasti in blagoslovitev ikon. Cilj tečaja je bil, da je vsak udeleženec naslikal eno ikono in ob tem spoznal tehniko in tehnologijo ikonopisa. Ob koncu tečaja so vse naslikane ikone odnesli v Zavodsko kapelo Marije Pomočnice in ob prisotnosti avtorjev je domači župnik župnije Veržej Jože Brečko tudi vse ikone blagoslovil.


Komentarji

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Prlekija-on.net. Pri komentiranju se držite teme, ne uporabljajte sovražnega govora in upoštevajte pravila.



Več v Kultura in izobraževanje