Prestolnica kulture

Grossmann 2008

Prlekija-on.net, petek, 22. avgust 2008 ob 10:27
Prestolnica kulture

Prestolnica kulture

Zanesenjaki so se še enkrat izkazali. V mislih imam ekipo, ki je v Ljutomeru in murskosoboškem zabaviščnem centru Party Max pripravila četrti Grossmannov festival filma in vina. In to z odliko, saj so znova na visoki ravni organizirali enotedenski festival ter dokazali, kako se pripravi dogodek, ki je predvsem za prleško prestolnico nujno potreben.

Pred štirimi leti so filmski navdušenci izrabili idealno možnost, ki jo ponuja prleška zgodovina, ter ob stoletnici prvega filmskega zapisa, ki ga je na trak posnel Prlek doktor Karol Grossmann, pričeli obujati pomembni dogodek ne samo za Ljutomer in Prlekijo, temveč za celotno Slovenijo. Trdo delo ekipe, predvsem na marketinškem področju, Grossmannu iz leta v leto daje nove razsežnosti. Poleg obuditve pomembnega pomnika iz preteklosti festival prinaša dogodek, ki dela Ljutomer prepoznaven tudi širše po svetu. Številni pomembneži so prav zaradi Grossmannovega festivala filma in vina prvič slišali za Ljutomer in Prlekijo, gostoljubje, obogateno s tradicionalno prleško kulinariko, v kateri ne manjka vrhunska prleška kapljica, pa je odlična popotnica za naprej. Če so organizatorji festivala morda imeli doslej težave s privabljanjem pomembnežev, pa seveda z zbiranjem finančnih sredstev, bo sedaj iz leta v leto lažje. Festival je zrasel v dogodek, ki je idealna priložnost za sponzorje, za reklamiranje festivala v medijih pa vestno skrbijo številne znane osebnosti, med katerimi so bili tokrat v ospredju šahovski velemojster Anatolij Karpov ter režiserji Roger Corman, Brian Yuzna in Slobodan Šijan.

Marsikdo izraža zaskrbljenost ob odločitvi organizatorjev, da se je tokrat prvič del festivala selil v Mursko Soboto, vendar je njihova odločitev razumljiva. Kapital dela svoje, prav tako pa ni nič narobe, če se del festivala ponudi tudi Prekmurcem. Vendar, festival je in bo ostal prleški, saj zgodovine ni mogoče izbrisati in Grossmannu naenkrat spremeniti identitete.

Četrta izvedba Grossmannovega festivala filma in vina je tako za nami, zanesenjaki, tokrat iz ljutomerskega kulturnega društva Orfej, pa v teh dneh uspešno polnijo koncertne dvorane, v katerih nastopajo kakovostne pevske zasedbe v okviru drugega mednarodnega festivala zborovske glasbe Orfest. In prav Grossmann in Orfest sta dogodka, ki Ljutomeru upravičeno prinašata naziv prestolnice kulture, za katerega se nekatera mesta neuspešno potegujejo že dalj časa.