Vseslovenski mladinski zamejski tabor v Ljutomeru

Slovenci, ki živijo v sosednjih državah imajo na različne načine zagotovljeno možnost izobraževanja v slovenskem jeziku

Prlekija-on.net, nedelja, 20. oktober 2013 ob 09:15
Mladinski zamejski tabor v Ljutomeru

Mladinski zamejski tabor v Ljutomeru

Gimnazija Franca Miklošiča Ljutomer je v sodelovanju s TV AS in partnerji iz Avstrije, Madžarske in Hrvaške, v petek 18. in soboto 19. oktobra, organizirala prvi Vseslovenski mladinski zamejski tabor.

Tema tabora je bil slovenski jezik v izobraževanju v zamejstvu, na taboru pa so sodelovali mladi in njihovi učitelji iz zamejstva in Slovenije.

Tabora se je udeležila tudi ministrica za Slovence v zamejstvu in po svetu, Tina Komel, ki je pri sprejemu nagovorila vse zbrane. Vse zbrane so pozdravili tudi direktor TV AS, Simon Balažic, ravnatelj GFML, Zvonko Kustec in županja Občine Ljutomer, mag. Olga Karba.

V Golarjevi domačiji v Ljutomeru so se nato predstavili učitelji slovenskega jezika iz Avstrije, Hrvaške in Madžarske s svojimi referati, z referati pa so se predstavili tudi zamejski dijaki. Ogledali so si film z zamejsko tematiko ter se odpravili na ogled Pavlove hiše v Potrno (Laafeld). Naslednji dan so predstavili programe ter skupno načrtovali projektne ideje. Med drugim so obiskali tudi Babičev mlin, se spustili po Muri in si ogledali  Otok ljubezni.

S projektom so želeli medsebojno povezati dijake in profesorje iz zamejskih srednjih šol, spodbuditi strokovno dejavnost, vključiti in angažirati mlade ter ohranjati kulturno in jezikovno identiteto.

Slovenske srednje šole v različnih oblikah delujejo v Trstu, Gorici, Beljaku, Celovcu in Monoštru, od decembra 2011 pa pouk slovenskega jezika poučujejo tudi na Gimnaziji v Varaždinu.


Komentarji

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Prlekija-on.net. Pri komentiranju se držite teme, ne uporabljajte sovražnega govora in upoštevajte pravila.



Več v Kultura in izobraževanje