Nežka se moži je bila prva predstava letošnjega Žlahtnega abonmaja

SNG Drama gostovala na ljutomerskem odru z Möderndorferjevo različico Linhartove komedije Ta veseli dan ali Matiček se ženi

Jerneja Domajnko, četrtek, 24. oktober 2013 ob 11:26
Nežka se moži

Nežka se moži

V sredo, 23. oktobra, je bila v Kulturnem domu Ljutomer prva predstava letošnjega Žlahtnega abonmaja. S komedijo Vinka Möderndorferja Nežka se moži so se v režiji Jake Andreja Vojevca predstavili igralci SNG Drame Ljubljana: Nina Valič (Neža), Bojan Emeršič (Matija) in Valter Dragan (Tonči).

Tako naslov igre kot tudi imena protagonistov kažejo, da je Möderndorfer črpal ideje za igro pri znamenitem delu Antona Tomaža Linharta Ta veseli dan ali Matiček se ženi. Toda moderni Matiček ni mlad grajski služabnik, temveč slavist v zrelih srednjih letih. Z nekoliko mlajšo Nežo sta sveže zaljubljen par, njuno srečo pa zmoti Nežin bivši, uspešen trgovec z avtomobili, ki želi svojo ljubo nazaj.

Duhoviti dialogi, iskriv besedni zaklad in nepričakovani komični obrati odlikujejo to sodobno ljubezensko travestijo, ki je zmagala na natečaju za najboljšo izvirno slovensko komedijo na festivalu Dnevi komedije 2010 (avtor je prejel nagrado Žlahtno komedijsko pero). Na Dnevih komedije 2012 pa je po izboru občinstva postala Žlahtna komedija.

Za še več žlahtnosti pa so po predstavi poskrbeli z VINOreje Kaučič.


Komentarji

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Prlekija-on.net. Pri komentiranju se držite teme, ne uporabljajte sovražnega govora in upoštevajte pravila.



Več v Kultura in izobraževanje