Požar in evakuacija OŠ Mala Nedelja 2013

Delavci in učenci šole so z odliko opravili evakuacijo

Gasilska zveza Ljutomer, četrtek, 24. oktober 2013 ob 23:28
Požar in evakuacija OŠ Mala Nedelja 2013

Požar in evakuacija OŠ Mala Nedelja 2013

Vaja Požar in evakuacija na OŠ Mala Nedelja je potekala v osnovni šoli Mala Nedelja v četrtek, 24.10. 2013 ob 8:30 uri, kot kombinirana terenska enodnevna praktična vaja operativnih gasilskih enot sektorja Mala Nedelja ter učencev in zaposlenih na OŠ Mala Nedelja.

Osnovna predpostavka vaje je bila, da je zaradi napake na električni napeljavi prišlo ob 8:28 uri do požara v kuhinji osnovne šole. Ogenj je zajel inventar, močan dim pa se je pričel širiti po objektu šole. Dim je v trenutku napolnil prostore kuhinje, prav tako pa prostore v pritličju šole. Ko je dežurni učitelj opazil, kaj se dogaja, je gost črn dim že zajel prostore v pritličju in se razširil. Dežurni učitelj je obvestil ravnatelja šole, ki je poklical ob 8:30 regijski center za obveščanje v Murski Soboti. V prostoru kuhinje se nahaja poškodovana oseba.
Vodstvo šole je izvedlo postopke po načrtu evakuacije za OŠ Mala Nedelja.

Pri izvedbi vaje so sodelovali učenci, učitelji in tehnično osebje na OŠ Mala Nedelja, ekipa prve medicinske pomoči OŠ Mala Nedelja, PGD sektorja Mala Nedelja in Regijski center za obveščanje Murska Sobota.

Namen vaje je bil prikazati učencem postopek evakuacije, zaposlenim pa postopke, ki jih morajo opraviti pri varni evakuaciji otrok, v primeru kakršne koli nevarnosti, ki zahteva hitro in organizirano zapuščanje objekta. Poseben pomen je učencem predstaviti sam načrt evakuacije, jih usposobiti za izvedbo postopka, prav tako pa predstaviti delo gasilcev in drugih reševalnih služb. Istočasno je namen usposobiti gasilce, za takšne intervencije - pomoč pri evakuaciji in gašenje ter reševanje. Namen je tudi preizkusiti usposobljenost in opremljenost ekipe PMP pri osnovni šoli. V sklopu vaje se je po sami evakuaciji izvedlo, po delovnih točkah,  praktičen prikaz opreme prostovoljnih gasilskih društev sektorja Mala Nedelja.

Analiza vaje je pokazala dobro usposobljenost učencev in učiteljev za izvajanje evakuacije, saj so nalogo opravili z odliko, hitro in učinkovito. Tudi gasilci so izvedli aktivnosti reševanja, notranjih in zunanjih napadov v skladu z načrtom vaje. Kot težava se je zopet izpostavilo delovanje sredstev zvez - radijskih postaj (slišnost po določenih kanalih). Pri sami šoli pa predstavljajo tudi težavo dovozne poti, predvsem v spodnjem delu, kjer je težje dostopati do objekta z večjimi gasilskimi vozili.

Zbranim gasilcem se je zahvalila ravnateljica Breda Žunič, kratko analizo pa sta podala tudi Dušan Kosi, predstavnik Gasilske zveze Ljutomer in Stanko Filipič poveljnik sektorja Mala Nedelja.


Komentarji

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Prlekija-on.net. Pri komentiranju se držite teme, ne uporabljajte sovražnega govora in upoštevajte pravila.



Več v Kultura in izobraževanje