Dijaki iz Gimnazije Ljutomer pripravljajo svojo verižno reakcijo

Znanstveno tekmovanje Verižna reakcija sloni na vedoželjnosti učencev in njihovi sposobnosti reševanja težav

Prlekija-on.net, ponedeljek, 28. oktober 2013 ob 10:53
Z oktobrom se je v Sloveniji pričelo znanstveno tekmovanje Verižna reakcija, v okviru katerega dijaki slovenskih srednjih šol skupaj s svojimi profesorji sodelujejo v ustvarjalnem eksperimentiranju. V tekmovanju sodeluje tudi Gimnazija Franca Miklošiča Ljutomer.

Znanstveno tekmovanje Verižna reakcija sloni na vedoželjnosti učencev in njihovi sposobnosti reševanja težav. Od njih zahteva, da smiselno uporabijo znanje, pridobljeno pri šolskem pouku in na ta način izdelajo edinstveno fizikalno-kemijsko napravo. Osrednji cilj tekmovanja je želja po spodbujanju zanimanja za znanost, predvsem za kemijo. Na ta način želi podjetje BASF, ki je organizator tekmovanja, naravoslovno znanost približati srednješolcem ter jim omogočiti spoznavanje vloge znanosti v vsakdanjem življenju.

Svojo verižno reakcijo pripravlja tudi Gimnazija Ljutomer, profesorica kemije in mentorica ekipe Mateja Godec pa o projektu pravi: »Dijaki, ki so bili izbrani v ekipo, so navdušeni in so z veseljem sprejeli nalogo. Dokler smo poskus samo načrtovali, so imeli ogromno idej in so kot skupina aktivno sodelovali, zataknilo pa se je pri sami izvedbi poskusov. Vsi skupaj smo spoznali, da je marsikaj težje kot zgleda na prvi pogled.« Vendar kljub izzivom pri sestavljanju verižne reakcije dijaki z zagnanostjo končujejo svoj projekt. Miha pravi: »Vesel sem, da lahko sodelujem in ustvarjam v tem projektu, kjer svoje kemijsko in fizikalno znanje poskušamo uporabiti v praksi.« Podobnega mnenja je tudi Mihael: »Mislim, da smo uspešno sodelovali kot ekipa in da smo uspeli izvesti verižno reakcijo kot smo si zastaviliTilen pa še dodaja: »Med delom smo že skoraj obupali, saj se nam je reakcija vsakič ustavila v drugem koraku. Enkrat je zgrešilo kladivo, drugič se niso prevrnile čaše, tretjič je kroglica "iztirila"... Pa vendar smo vztrajali in zdaj moramo samo še uspešno posneti

Vse sodelujoče šole bodo video posnetek svoje verižne reakcije objavile na strani www.chemgeneration.com/si/chainreaction/. O zmagovalcu bo odločala strokovna žirija, svoj glas pa bo lahko podalo tudi občinstvo. Projekt so podprle tudi številne slovenske organizacije, med temi so Fakulteta za kemijo in kemijsko tehnologijo, Gospodarska zbornica Slovenije (Združenje kemijske industrije), Ljubljanski univerzitetni inkubator, Slovenska znanstvena fundacija, Slovensko kemijsko društvo, Slovenski kemijski portalo in Društvo Planet Zemlja.


Komentarji

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Prlekija-on.net. Pri komentiranju se držite teme, ne uporabljajte sovražnega govora in upoštevajte pravila.



Več v Kultura in izobraževanje