Zlatoporočenca Pozvek iz Šafarskega

Z roki v roki sta peljala skupno zakonsko življenje

Jože Žerdin, ponedeljek, 28. oktober 2013 ob 23:10
Zlatoporočenca Pozvek

Zlatoporočenca Pozvek

Pred 50. leti sta v zakon stopila zakonca Pozvek iz Šafarskega v občini in župniji Razkrižje. Leta so minevala in zakonca Pozvek sta se učakala zlate poroke. Tako sta se pred kratkim udeležila zahvalne svete maše v domači župnijski cerkvi na Razkrižju, kjer sta ponovno obljubila zakonsko zvestobo. Domači župnik msgr. Franc Režonja jima je ob zlati poroki čestital in podaril spominsko darilo.

Anka, dekliško rojena Kolmanič leta 1942 na Šafarskem je doma skrbela za dom in družino ter vzgojo otrok. Rada je tudi pomagala na župniji pri raznih delih. Ker ni bila zaposlena je tudi rada hodila po vasi na večje kmetije opravljat razna kmečka dela. Pravi, da so bili nekoč lepši časi kot so danes, kajti takrat so si sosedje veliko pomagali pri raznih kmečkih opravilih, kot je kožühanje koruze, česanje perja, luščenje bučnega semena.

Ko je še bila mlajša je rada ob večerih in v prostem času kvačkala. V domači hiši pa ima zgrajeno krušno peč, kjer peče domači kruh in ostale prleške jedi. Rada večkrat priskoči na pomoč Turističnemu narodopisnemu društvu Razkrižje in Župnijski Karitas Razkrižje, predvsem ko pripravljajo razne kulinarične dobrote, ko jih obiščejo kaki turisti in verniki, ki si hočejo ogledati znamenitosti občine Razkrižje in župnije. Je tudi velika ljubiteljica rož, saj na bližnjem mostu skrbi čez celo leto za zalivanje in negovanje poletnih rož.

Mož Drago rojen leta 1940 se je pred 50. leti iz sosednje države Hrvaške iz vasi Grabrovnik pri Štrigovi priženil na Šafarsko. Celo življenje je delal v gradbeništvu kot zidar. Na Šafarskem sta si zgradila topel dom, kjer sedaj preživljata jesen življenja. Sta člana Društva upokojencev Ljutomer. Čeprav so jima leta hitro minila, se rada spominjata svojih otroških let, kako sta morala celo življenje trdo delati, da sta preživela družino in si zgradila topel dom.

V zakonu so se jima rodile tri hčerke, na jesen življenja pa ju razveseljuje sedem vnukov in dva pravnuka to sta David in Tristan.


Komentarji

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Prlekija-on.net. Pri komentiranju se držite teme, ne uporabljajte sovražnega govora in upoštevajte pravila.



Več v Kultura in izobraževanje