Biserno poroko sta praznovala Marija in Jožef Balažic iz Ljutomera

Celo življenje sta trdo delala, kajti dela sta bila vajena saj izhajata iz kmečkih družin

Jože Žerdin, ponedeljek, 4. november 2013 ob 23:23
Biserna poroka zakoncev Balažic

Biserna poroka zakoncev Balažic

Pred 60. leti sta se v župnijski cerkvi v Črenšovcih poročila, danes pradedek in prababica Marija in Jožef Balažic iz Ljutomera. Oba sta bila rojena na Dolnji Bistrici v številni kmečki družini, pri čemer sta že v otroštvu okusila veliko pomanjkanja, kajti pri vsaki družini je bilo veliko otrok.

Takratne razmere so ju prisilile, da sta si morala iskati priložnostna dela po Sloveniji, kajti vajena sta bila trdega kmečkega dela in sta rada poprijela za vsako delo, od kmetijstva do drugih del. Svoje otroštvo sta preživljala v preprosti in srečni družini in skupaj sta pred 60. leti odšla v skupno življenje in se našla na poteh življenja in ljubezni ter si »zgradila« skupno življenjsko pot. Znala sta sprejemati drug drugega. Nekoč mlada in zdrava, sedaj obremenjena z leti in boleznimi takšne in drugačne vrste. Ostala pa je vera, upanje in ljubezen.

Marija, dekliško rojena Vučko leta 1931, je ob kuharskem delu, opravljala še ostala dela, skrbela je za dom in družino ter vzgojo otrok. Mož Jožef, rojen leta 1930 pa je ob delu rad pomagal ženi pri hišnih opravilih in skrb posvečal vzgoji otrok. Nazadnje pred upokojitvijo sta oba bila zaposlena v Ljutomeru, Marija je bila zaposlena v tovarni Simentalka Ljutomer, Jožef pa v Kmetijskem kombinatu Ljutomer.

Leta so tekla in v Ljutomeru sta si s trdnim delom in prihranki zgradila topel dom, kjer danes na jesen življenja uživata sadove svojega minulega dela. Kot pravita, sta ponosna, ker izhajata iz kmečkega stanu, vajena skromnosti in domačnosti. V zakonu se jima je rodilo pet otrok. Balažičev rod se je v 60. letih povečal za osem vnukov in pet pravnukov.

Zahvalna sveta maša ob biserni poroki, je bila v soboto, 26. oktobra, v župnijski cerkvi sv. Janeza Krstnika v Ljutomeru, katero je daroval duhovni pomočnik msgr. Izidor Veleberi ob somaševanju častnega kanonika Martina Paniča. Čeprav zakonca Balažic živita sama, jima otroci radi priskočijo na pomoč. Ko jima pa čas in zdravje dopuščata, se rada udeležita še svetih maš. Biserno praznovanje zakoncev Balažic je bilo v krogu svojih najdražjih v ljutomerski restavraciji Prlek. To je bila zanju že tretja poroka, ko sta z roko v roki stopila pred oltar, in si tokrat že tretjič obljubila zakonsko zvestobo.


Komentarji

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Prlekija-on.net. Pri komentiranju se držite teme, ne uporabljajte sovražnega govora in upoštevajte pravila.



Več v Kultura in izobraževanje