Obletnica Charter Night treh pomurskih lions klubov

Namen prireditve je bilo srečanje članov in prijateljev lions klubov ter sprejem novih članov, hkrati pa je bila v ospredju dobrodelnost z zbiranjem prostovoljnih prispevkov

Prlekija-on.net, nedelja, 1. december 2013 ob 14:45
Podelitev priznanj v LK Ljutomer

Podelitev priznanj v LK Ljutomer

V petek, 22. novembra, so člani Lions klub Ljutomer v Termah Banovci organizirali Obletnico Charter Night treh pomurskih lions klubov: LK Ljutomer, LK Murska Sobota in LK Lendava-Lendva. Namen prireditve je bilo srečanje članov in prijateljev lions klubov ter sprejem novih članov, hkrati pa je bila v ospredju dobrodelnost z zbiranjem prostovoljnih prispevkov. Prireditve se je udeležila guvernerka distrikata 129 Slovenija, Alenka Marter, prejšnja guvernerja distrikta 129, Anton Camplin in Boris Žnidarič ter gostje iz Lions klub Pecz (H) in Lions klub Ljubljana Forum.

Po uvodnih pozdravnih nagovorih predsednikov pomurskih lions klubov, Lidije Belovič (LK Ljutomer), Rudija Horvata (LK Murska Sobota) in Silvije Hajdinjak Prendl (LK Lendava-Lendva) je goste pozdravila še guvernerka distrikta 129 Alenka Marter. Sledil je kulturni program, ki ga je povezovala Breda Žunič in v katerem so nastopili šolarji iz OŠ Mala Nedelja, Glasbene šole Slavka Osterca, Plesne šole Urška in Mladi Pomurci iz Gimnazije Franca Miklošiča Ljutomer.

Podpredsednica Lions kluba Ljubljana Forum Breda Pečovnik je predala predsednici LK Ljutomer Lidiji Belovič sklep, s katerim se zavezujejo, da bodo v letu 2014 iz njihovega fonda za štipendiranje, namenili eno enoletno štipendijo v mesečnem znesku 70,00 EUR za nadarjenega dijaka ali študenta iz socialno ogrožene družine v Prlekiji. Ta sklep je bil sprejet na pobudo Borisa Žnidariča, za kar so mu v LK Ljutomer v znak hvaležnosti izročili medaljo za zasluge.

Prejemnika posebnih priznanj sta bila še prejšnja predsednica LK Ljutomer, Sonja Sunko, ki je prejela mednarodno priznanje za uspešno delo v letu njenega predsednikovanja 2011/2012, ter Jože Klemenčič, ki je prejel priznanje za aktivno delo ob ustanavljanju prvega prleškega lions kluba. Aprila 2009 je bil na pobudo Borisa Žnidariča iz LK Ljubljana Forum ustanovljen prvi Lions klub v Prlekiji,  Lions klub Ljutomer, ki  šteje trenutno 25 članov. Med svoje vrste  so letos svečano sprejeli še tri nove člane: Darjo Kosič Auer, Stanko Perčič in Janeza Smolkoviča. "Lions klub Ljutomer smo ljudje, ki verjamemo, da s skupnim delom in kančkom truda lahko marsikomu pomagamo pri novih začetkih, ljudem olajšamo trenutke, ko se počutijo sami in nemočni ter sočloveku podarimo upanje v boljši jutri. Pomagati želimo, ker to lahko in ker verjamemo, da skupaj zmoremo več!", pravijo v LK Ljutomer.

V letih od nastanka, je Lions klub Ljutomer uspešno izpeljal več humanitarnih akcij. Sredstva, ki so jih tako zbrali, so namenili družinam v Prlekiji, ki so se tako ali drugače znašle v stiski ali celo na robu preživetja. Ob nastanku LK Ljutomer so njegovi ustanovni člani sklenili, da bodo s humanitarnimi akcijami pomagali predvsem ljudem iz Prlekije, saj se je po gospodarski krizi raven kvalitete življenja tukaj še znižala. Obljubili so, da se bodo zavzeli predvsem za otroke in jim na nek način poskušali omogočiti vsaj za kanček prijetnejše otroštvo. To poslanstvo izvajajo še naprej.

V letošnjem lionističnem letu so izvedli kar nekaj akcij z namenom pomagati mladi deklici Evelin, ki je zbolela za možganskim tumorjem, zdravljenje v Sloveniji ni bilo izvedljivo, zato je bila napotena v Ameriko. Organizirali so dobrodelno prodajno razstavo slik akademskega slikarja Vladimirja Potočnika v Državnem zboru ter Ekonomski Fakulteti Ljubljana, izvedli dobrodelni koncert s Pihalnim orkestrom KUD Ivana Kavčiča Ljutomer na Cvenu, tudi izkupiček prireditve Obletnica Charter Night bo namenjen socialno ogroženi družini. "V decembru bomo izvedli še Božični bazar ter Razstavo Plakat miru. S svojim delom in aktivnostmi želimo pokazati, da nam ni vseeno, da še kako razumemo stiske ljudi med nami in jim želimo po svojih močeh pomagati," pa v LK Ljutomer pravijo o letošnjih bodočih aktivnostih.

Na koncu le še ena misel neznanega avtorja za popotnico:
"Večja kot je moč sočutja, ki ga čutiš do drugih, bolj pogumen postaneš. Večji kot je pogum, manj si nagnjen k malodušju in izgubi upanja. Zaradi tega je sočutje tudi vir notranje moči. S povečano notranjo močjo je mogoče razviti trdno odločnost in z odločnostjo imamo več možnosti za uspeh, ne glede na to kakšne so ovire.

Torej, ko pomagamo drugim, pomagamo tudi sebi!"


Več v Kultura in izobraževanje