V Slovenskih goricah v Spodnji Voličini so spletli največji adventni venec na svetu

Premer venca je 100 metrov in tehta sedem ton in pol

Jože Žerdin, sreda, 4. december 2013 ob 11:212
Največji adventni venec na svetu

Največji adventni venec na svetu

Člani in članice Turističnega društva Presmec Dolge njive v župniji sv. Rupert v Voličini v občini Lenart v Slovenskih goricah, so se letos odločili za podvig, da bodo spletli doslej največji adventni venec na svetu.

Že skoraj celo leto so zbirali material, zelenje, ciprese, smreko, veje, zbrali pa so tudi 4.518 trsov vinske trte, ki so jo podarili vinogradniki, kateri so izkrčili trse vinske trte. Vinsko trto so v adventni venec spletali zato, da daje veliko simbolike in veliko podobnost Kristusovi kroni iz svetopisemskih slik.

Adventni venec so spletali dva meseca, spletali so ga večinoma moški, ženske, pomagali so tudi mladi, otroci iz vrtca, učenci osnovne šole. Adventni venec je bil spleten do prve adventne nedelje, ko je bil tudi blagoslov tega venca. Blagoslov adventnega venca sta v nedeljo, 1. decembra, ko je bila tudi prva adventna nedelja, opravila  domači župnik Jožef Muršec in mariborski kanonik Jože Goličnik. Za praznično vzdušje so poskrbeli pevci cerkvenega pevskega zbora in člani godbe na pihala KD Mol iz Lenarta.

Adventni venec stoji na prostem na travniku v Spodnji Voličini, prostor zanj je odstopila Jožica Kramberger. Tako so tudi na prvo adventno nedeljo prižgali prvo luč in vse ostale tri pa bodo prižgali, vsako naslednjo nedeljo, vse do Božiča. Ta adventni venec je izmeril geodet Darko Tot, in obseg tega venca je 316,82 metra, premer pa 100,85 metra, tehta pa sedem ton in pol, venec pa je povezan na 112 metrskih lesenih nosilcih.

Največje zasluge za ta podvig imata predsednik Turističnega društva Presmec Dolge njive Jože Vogrin in podpredsednik Andrej Kušenik, saj je bila njihova dolgoletna želja, od kar pletejo adventni venec, da bi se enkrat vpisali v Guinnessovo knjigo rekordov, saj društvo šteje več kot 50 članov. Venec si je tudi prišel ogledat evropski poslanec Lojze Peterle in uradni oglednik za podvige iz Velike Britanije Chris Hartly.

Na velikanski adventni venec sta ponosna tudi župan občine Lenart mag. Janez Kramberger in poslanec v Državnem zboru Franc Breznik. Venec je spletalo več kot 40 članov, med njimi najstarejša vernica Marija Kolarič, ki je stara 82 let. Najbolj trdno ob strani pa jim je je stal predsednik krajevne skupnosti Voličina Dejan Kramberger, ki je v Londonu uredil vso dokumentacijo za ta podvig. Ker pa so tudi na adventni venec namestili tisočero modrih lučk in ko pade prvi mrak na venec se le-ta zasije v vsem svojem čaru in je veličasten, ko ga pogledamo od daleč.


Več v Zanimivosti