Leščečki zaplesali in zapeli še v Ljutomeru

7. Večer folklore: »Tak smo fčosih ...« v Ljutomeru

Prlekija-on.net, ponedeljek, 9. december 2013 ob 00:10
7. Večer folklore v Ljutomeru

7. Večer folklore v Ljutomeru

Folklorna skupina Leščeček, ki deluje pod okriljem Kulturnega društva Slavko Osterc Veržej, se je v soboto, 7. decembra, na 7. Večeru folklore: »Tak smo fčosih ...« predstavila še v Ljutomeru. Zadnjo soboto v novembru je večer folklore potekal v Veržeju.

7. Večer folklore: »Tak smo fčosih ...«
7. Večer folklore: »Tak smo fčosih ...«

Zgodba letošnjega večera folklore je temeljil na prepletu delavnega in prazničnega dne na kmetiji. Tako spoznamo nekatere pomembne dogodke, ki zaznamujejo kmečko življenje – veselje in srečo, ljubezen in hudomušnost, trenutke dela in trenutke radosti – petek in svetek. Spoznamo, »kak so fčosih ... praznüvali, mlotili slamo, kožühali in se meli radi«.

Folklorniki so se tako predstavili v štirih spletih: »Jožefovo, Kak je hlopec deklo süka, Kožühaje in Na sejmu«. Zanimive plesne postavitve dopolni izbor ljudskih pesmi, ki zgodbo le še podkrepijo. Skozi večer so se predstavili tudi člani Vokalne skupine Leščeček, kot gostje pa še Ljudski godci »Stori čehoki«, KD Podgorci in Folklorno društvo Sv. Jurij ob Ščavnici, zapeli pa so tudi otroci Vrtca Ljutomer.

Folklorna skupina Leščeček deluje pod okriljem Kulturnega društva Slavko Osterc Veržej in umetniškim vodstvom Marka Rusa. Člani skupine se trudijo ohranjati pevsko in plesno dediščino prednikov in ob tem uživati. Tudi leto 2013 je bilo uspešno, saj so se plesalci uvrstili na Državno srečanje odraslih folklornih skupin v Sežano, kjer so od strokovne komisije prejeli zlato priznanje s posebno pohvalo za kakovostno delo. Tudi Vokalna skupina Leščeček, ki deluje znotraj sekcije, se je predstavila na državnem Srečanju pevcev ljudskih pesmi in godcev ljudskih viž v Zrečah. S posebnim ponosom pa so zaplesali tudi na enem največjih festivalov v Evropi, na Folkartu v Mariboru, ki poteka v sklopu Festivala Lent.

Večer folklore si je ogledala tudi županja Občine Ljutomer, mag. Olga Karba, in jim čestitala ob uspehih, ki jih dosegajo ter se jim zahvalila za čudovit večer.

V spodnjem videu si lahko ogledate povzetek folklornega večera v Ljutomeru.



Več v Kultura in izobraževanje