Vrhunski med ljutomerskih čebelarjev

Franc Belcl iz Presike in Jožef Tigeli iz Krapja sta prejela priznanje za vrhunsko kakovost medu na »Dnevu slovenskih čebelarjev« v Postojni

Janče Gartner, četrtek, 12. december 2013 ob 10:15
Med dvanajstimi nagrajenci iz cele države, sta bila tudi Franc Belcl in Jožef Tigeli iz ČD Ljutomer

Med dvanajstimi nagrajenci iz cele države, sta bila tudi Franc Belcl in Jožef Tigeli iz ČD Ljutomer

Člani Čebelarskega društva Ljutomer smo v nedeljo, 8. decembra, darovali sveto mašo ob čaščenju svetega Ambrozija, zaščitnika čebelarjev. Po sveti maši pa je bil v dvorani župnijskega Karitasa, ob prisotnosti župnika postrežen odličen bograč, domače vino in pecivo, za voznike in otroke pa sok. Druženje ni bilo dolgo, saj se je bilo potrebno odpraviti še na dolgo pot v Postojno na »Dan slovenskih čebelarjev«.

Čebelarska zveza Slovenije je organizirala ta dan prvikrat, odkar so slovenski čebelarji dosegli kot prvi v Evropi in na svetu sploh, da je naš kvaliteten med priznan kot »Slovenski med«, saj čebelarji drugih držav ne smejo uporabljati državnega imena pri oznaki medu. Slovenskim čebelarjem je to uspelo doseči po 15. letih naprezanj ob pomoči politike. Morda je bila srečna okoliščina tudi to, da je naš evropski poslanec Lojze Peterle tudi navdušen čebelar. Prireditev je bila organizirana v Postojnski jami, v zares prekrasnem okolju mogočnih kapnikov. Prireditev se je pričela seveda s slovensko himno, ki jo je zapel sloviti slovenski tenorist Janez Lotrič ob klavirski spremljavi svoje hčere. K programu sta prispevala še dve ariji iz oper, že ponarodelo pesem Čebelar, za zaključek pa še Kekčevo pesem. Seveda so pred samo podelitvijo svoje povedali še govorci: EU poslanec Lojze Peterle, predsednik Čebelarske zveze Slovenije Boštjan Noč, predstavnica ministrstva in Terezija Golob iz Biotehniške fakultete, ki je bila sicer tudi predsednica ocenjevalne komisije, ki je kvaliteto medu ocenjevala po strogih merilih EU.

Na sami prireditvi so nato podelili državna priznanja čebelarjem, ki so pridelali najboljši med med najboljšimi. Med le dvanajstimi nagrajenci iz cele države sta bila kar dva čebelarja Čebelarskega društva Ljutomer deležna tega priznanja za vrhunsko kakovost medu in tako častno zastopala vso Pomursko regijo. To sta Franc Belcl iz Presike, ki je bil že tudi šampijon in prvak sorte akacija na Agri 2013 in Jožef Tigeli iz Krapja, prav tako šampijon in prvak sorte akacija na Agri 2013, ki z ženo vodi in ureja tudi znan in urejen čebelarski muzej na prostem pri Krapju.

Po slovesnosti v hladnem okolju jame, smo se šli ogreti v prostore stare palače ob jami, kjer smo bili ob glasbi freitonarice postreženi z obilnim obedom. Uspehu je bilo potrebno tudi nazdraviti, a voznik le z obarvano vodo, kar je prišlo zelo prav. Po prevoženih 250 km ob pozni uri sem bil namreč ustavljen v domačem Lotmerku s strani »organa«, ki je ob korektni kontroli dokumentov moral v akciji 00 ponuditi še »frulo«. Rezultat kot se spodobi – 00.

Podelitev si lahko ogledate tudi v spodnjem videu.



Komentarji

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Prlekija-on.net. Pri komentiranju se držite teme, ne uporabljajte sovražnega govora in upoštevajte pravila.



Več v Kultura in izobraževanje