»Kultura, dediščina in mediji«

MCP-PC NVO je za Prešernov dan predvajal premierno predstavitev lastnega multimedijskega performansa MURA-DRAVA.BIKE in premiero lastne filmske produkcije KDO JE ŠEF?

Prlekija-on.net, petek, 13. december 2013 ob 14:22
Kulturni dan na Sp. Kamenščaku

Kulturni dan na Sp. Kamenščaku

Je eno izmed šestih področij in ciljev Resolucije o nacionalnem programu za mladino 2013-2022. V prleškem mladinskem centru je že od ustanovitve dalje od leta 1994 bilo prav ustvarjanje na tem področju tudi zelo raznoliko in uspešno.

V Prešernovem letu 2000 je Ministrstvo za kulturo začelo s pobudo dneva odprtih vrat slovenskih kulturnih ustanov. Z leti se je preoblikovala v Ta veseli dan kulture in prerasla v množičen kulturni dogodek in veselo praznovanje ob 3. decembru, Prešernovem rojstnem dnevu.

Tudi letos, v torek, 3. decembra, so svoja vrata odprli številni nacionalni in občinski kulturni zavodi, kulturnemu ustvarjanju naklonjene nevladne organizacije, zvrstile so se brezplačne predstave, razstave, koncerti, predavanja, vodenja in delavnice. Za Prešernov rojstni dan se na najlepši način združujeta dostopnost in želja ljudi po kulturi. V realizacijo samega projekta se je vključil tudi MCP-PC NVO in to še s toliko večjo vnemo, saj je v prvem slovenskem nacionalnem programu za mladino kultura, dediščina in mediji zapisana med pomembnimi šestimi področji angažiranja mladih.

Voditeljica projektov Nina Stegmüller je tega dne nagovorila prisotne: »Veseli nas, da ste se tudi vi, dragi danes tukaj prisotni, odzvali povabilu in se pridružili množici slovensko kulturno osveščenih državljanov, ki danes, prav na Prešernov rojstni dan širom Slovenije skozi kulturno dogajanje in prijetno druženje slavi rojstni dan našega največjega slovenskega pesnika. Veseli nas, da ste se udeležili našega kulturnega večera.

Danes bo najprej premierna predstavitev lastnega multimedijskega performansa MURA-DRAVA.BIKE, ki predstavlja popularizacijo mednarodnega kolesarskega turizma, meddržavnega sodelovanja, krepitve pozitivne mobilnosti in ohranjanja naravne ter kulturne dediščine. Sledila bo premiera lastne filmske produkcije, prvo javno predvajanje filmčka KDO JE ŠEF? Kot ironija na slovenske referendume ter volitve in kot vzpodbuda k razmišljanju o dejanskosti »šefa« slovenskega prostora. Opozoriti vas moramo, da sta obe deli pričeli nastajati že leta 2011, vendar nam je elementarna nezgoda - požar v tem objektu povzročil dodatno angažiranje na sanaciji, tako da smo uspeli komaj sedaj, pa vendar - projekt tudi zaključiti in ga danes prvič javno predstavljamo.

Nato bo sledil repertoar glasbenega umetnika, harmonikaša in humorista Franca Ivaneka iz Ključarovec z naslovom: Prešeren med nami!

Po dogodku vas seveda vabimo, da še ostanete, se posladkate z dobrotami, ki vam jih je velikodušno pripravila naša zavzeta sodelavka Anita ter še seveda kako prijetno rečete na naš sedanji neprijeten-krizni čas… Lepo se imejte, hvala!« Sicer pa je prleški mladinski center na veliko odprl svoja vrata že ob 7. uri zjutraj pa vse do 24. ure. Obiskovalci, tekom celega dneva se jih je zvrstilo blizu sto, so si med drugim lahko ogledali knjižnico ter si brezplačno izposodili literaturo in knjige s katerimi razpolaga center.

Spodaj si lahko ogledate še video reportažo.



Komentarji

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Prlekija-on.net. Pri komentiranju se držite teme, ne uporabljajte sovražnega govora in upoštevajte pravila.



Več v Kultura in izobraževanje