Peter, Olga, rešene slovenske knjige in Miklošičeva glava

V MCP-PC NVO so »zavrteli« TV reportažo nastalo v aprilu 2011 ob 70-letnici ubranitve več tisoč slovenskih knjig in spomenika dr. Franca Miklošiča

Prlekija-on.net, torek, 17. december 2013 ob 09:59
Rudi in Nina Stegmüller ob Petru Debeljaku

Rudi in Nina Stegmüller ob Petru Debeljaku

V Mladinskem centru Prlekije, so obravnavali nacionalni program za mladino ter »zavrteli« TV reportažo nastalo v aprilu 2011 ob 70-letnici ubranitve več tisoč slovenskih knjig in spomenika dr. Franca Miklošiča pred barbarskim uničenjem in ob prvem obisku direktorja državnega Urada Republika Slovenije za mladino mag. Petra Debeljaka in županje Občine Ljutomer mag. Olge Karba v MCP-PC NVO na Spodnjem Kamenščaku.

Mladinski center Prlekije-Pokrajinski center nevladnih organizacij (MCP-PC NVO), slovensko nacionalno združenje delujoče v javnem interesu je pozval vse zainteresirane posameznike in organizacije iz lokalnega in regijskega območja, da prisostvuje predstavitvi in obravnavi nedavno sprejetega prvega nacionalnega programa za mladino, ki je potekala v soboto, 7. decembra, na Spodnjem Kamenščaku.

Pred pričetkom predstavitve si je kakih trideset udeležencev ogledalo reportažo o prvem obisku direktorja Urada RS za mladino mag. Petra Debeljaka v Pomurju, ko je na sedežu MCP-PC NVO spregovoril in predstavil pomembne takratne »pridobitve« v slovenskem prostoru glede mlade populacije in sicer dela nastala po izčrpnih nacionalnih anketah in analizah: »MLADINA 2010-družbeni profil mladih v Sloveniji« in »Matrika ukrepov državnih organov na področju mladinske politike«. V reportaži je pozitivno spregovorila o dejavnosti prleškega mladinskega centra tudi ob njenem prvem obisku ljutomerska županja mag. Olga Karba. Udeleženci pa so se takrat tudi spomnili 70-letnice rešitve več tisoč slovenskih knjig in spomenika dr. Franca Miklošiča, ljutomerskega rojaka, slavista svetovnega slovesa. Video reportažo it TV AS si lahko ogledate spodaj.

Vodja centra Rudi Stegmüller je prisotne spomnil, da je državni zbor RS 24. oktobra z veliko večino sprejel prepotrebno in prvo Resolucijo o nacionalnem programu za mladino 2013-2022. V nadaljnje je povedal, da je pravno podlago za sprejem določil Zakon o javnem interesu v mladinskem sektorju, ki predstavlja krovni zakon na področju mladinske politike v Sloveniji ter je bil sprejet leta 2010. Temeljni cilji nacionalnega programa je zagotovitev bolj pregleden in med posameznimi resorji usklajen pristop do problemov, s katerimi se soočajo mladi, kot tudi omogočiti, da se učinki posameznih sektorskih politik dajo spremljati in meriti. Podobne strateške dokumente pozna večina držav EU, saj je njihova dodana vrednost v horizontalni naravi, saj združuje ukrepe, ki so v pristojnosti različnih ministrstev. Tako bo omogočeno, da se mladi in področja, ki mladino ključno zadevajo, ustrezno umestijo na dnevni red političnega odločanja. Sama resolucija zajema področja: izobraževanje, zaposlovanje in podjetništvo, bivanjske razmere mladih, zdravje in dobro počutje, mladi in družba ter kultura, dediščina in mediji.

Sedaj sledi priprava izvedbenega načrta kateri bo moral biti usklajen s proračunskim obdobjem in sredstvi, ki bodo namenjeni za posamezne ukrepe, na ravni aktivnosti posameznih ministrstev. Prisotni so sicer izrazili obžalovanje, da se ni tudi v pomurski regiji organizirala ustrezna obravnava pred samim sprejemom. Vodja prleškega centra je pojasnil, da se je telefonsko protestiralo in poskušalo doseči, da se tudi v Pomurju dokument predhodno obravnava. Aleš Ojsteršek, ki je bil takrat še zaposlen na URSM je zatrdil, da je bil seznam narejen ne na URSM temveč v kabinetu ministra in da ni več možno časovno dodati še kake nove lokacije za razpravo. Kljub temu pa so predstavniki MCP-PC NVO in tudi Mladinskega sveta Ljutomer (MSL) sodelovali pri oblikovanju omenjenega strateškega dokumenta, saj so bili aktivno prisotni, ko se je obravnaval na nacionalnem nivoju in da tako pri tem interesi mladih iz pomurske regije niso bili oškodovani.

Sodaj si lahko ogledate reportažo obiska direktorja Urada RS za mladino mag. Petra Debeljaka v Pomurju ter fotografije, ki so takrat nastale.



Več v Kultura in izobraževanje