Dimnikarji prinašajo srečo

Novoletno dimnikarsko voščilo s koledarjem

Jože Žerdin, četrtek, 2. januar 2014 ob 23:541
Dimnikar Miro Kramar je prinesel koledar k družini Žerdin

Dimnikar Miro Kramar je prinesel koledar k družini Žerdin

Vsako leto ob koncu starega leta dimnikarji, ki obiščejo vsako domačijo, prinesejo kot voščilo novoletne koledarje. Dimnikarji so namreč oblečeni v črna oblačila, kajti njihovo delo je dokaj zahtevno, saj morajo čistiti dimnike in štedilnike in druge naprave s katerimi ljudje predvsem v zimskem času kurijo in se grejejo z drvmi.

Dimnikarji pri vsem delu uporabljajo različne pripomočke kot so omela, grebljica, metlica itd. Hodijo od hiše do hiše, kjer jih gospodinje že nestrpno pričakujejo, saj opravljajo zelo zahtevno delo, saj čistijo dimnike, da ne pride do požara. Gospodinje jih ob jutranjem obisku pričakajo z dišečo kavo. Po končanem opravilu se za nekaj časa v pogovoru zadržijo in z gospodinjo kaj pokramljajo, kajti oni vedno vedo vse novice kraja, kjer opravljajo dimnikarsko delo, saj gredo od hiše do hiše in po izvedo marsikaj.

Dimnikar Miro Kramar se je te dni mudil pri družini Žerdin v Lipi v beltinski občini, ko je zadnji krat v letu obiskal to družino in opravil svoje delo, hkrati pa je tudi voščil vesele praznike in srečno novo leto 2014 in za darilo prinesel novi koledar za leto 2014. Pregovor pravi, da ko opažiš in srečaš dimnikarja, se moraš prijeti za gumb, kajti on prinaša srečo.

MILAN petek, 3. januar 2014 ob 08:23

Pomežik Dimnikarji so redki ki prinašajo srečo.Glede na stanje bi morali priti bol pogosto.

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Prlekija-on.net. Pri komentiranju se držite teme, ne uporabljajte sovražnega govora in upoštevajte pravila.



Več v Kultura in izobraževanje