Pomurski pravoslavci praznovali božič

V murskosoboški škofiji živi okoli 200 pravoslavnih vernikov

Jože Žerdin, sreda, 8. januar 2014 ob 18:13
Pravoslavne božične večernice v rakičanski kapeli

Pravoslavne božične večernice v rakičanski kapeli

V Sloveniji živijo tudi pravoslavni verniki in tudi v večjih mestih v Sloveniji imajo svoje cerkve in tako tudi praznujejo pravoslavni božič. V murskosoboški škofiji živi okoli 200 pravoslavnih vernikov, zato so se predstavniki mariborske pravoslavne cerkve po dogovoru z murskosoboškim škofom dr. Petrom Štumpfom in murskosoboškim župnikom Goranom Kuharjem ter kaplanom Goranom Merico, dogovorili, da pravoslavnim vernikom tega dela škofije omogočijo, da lahko imajo bogoslužje v rakičanski kapeli.

Tako pravoslavni verniki pravoslavne cerkve po celem svetu 7. januarja praznujejo svoj božič. Tako so se tudi pravoslavni verniki in nekateri verniki murskosoboške škofije zbrali v rakičanski kapeli na pravoslavnih božičnih  večernicah. Med vernike je prišel mariborski pravoslavni duhovnik Milan Jovanović, ki je pravoslavnim vernikom daroval božične večernice. Rakičanska kapela je bila do zadnjega kotička napolnjena z verniki.

Med večernicami je spregovoril o pomenu pravoslavnega božiča, da tudi pravoslavni verniki praznujejo svoj božič ne 25. decembra, kot krščanski verniki, ampak 7. januarja. Ob koncu je vsem zaželel vesel božič in obilo družinske sreče, nato so še vsi skupaj zmolili molitev Oče naš, in od duhovnika prejeli blagoslov in ikono od srbskega patriarha. Ob tem prazniku so tudi pravoslavni verniki prižgali sveče pri kapeli. Ob koncu večernic so vsi skupaj božično praznovanje nadaljevali v kletnih prostorih kapele.


Komentarji

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Prlekija-on.net. Pri komentiranju se držite teme, ne uporabljajte sovražnega govora in upoštevajte pravila.



Več v Kultura in izobraževanje