Prleški rogisti žanjejo uspehe in ohranjajo ter negujejo lovsko glasbeno zvrst

Ustanovni začetki Prleških rogistov segajo v letu 2000, od takrat namreč igrajo samostojno pod okriljem Zveze lovskih družin Prlekije

Jože Žerdin, ponedeljek, 13. januar 2014 ob 15:37
Prleški rogisti

Prleški rogisti

V Prlekiji že več kot 25 let obstaja Zveza lovskih družin Prlekije, v katero je vključenih osem lovskih družin. Posebno težo na tem področju pri ohranjanju lovske glasbene zvrsti pa negujejo prleški lovski rogisti, ki pa ob vsem tem skrbijo še za lovsko kulturo, kakor tudi za še ostale lovske obveznosti, ki jih imajo pevci - lovci - prleški rogisti.

Na svojem bogatem glasbenem repertoarju imajo veliko skladb Jožeta Grleca, štajerske koračnice, rogistične koračnice, melodije prirejene za Hubertove maše. Veliko igrajo in nastopajo na lovskih in drugih prireditvah. Ustanovni začetki Prleških rogistov segajo v letu 2000, torej se njihov glas na igranju različne glasbene instrumente sliši v Prlekiji in ostalih koncih Slovenije ter v tujini že 14. leto, od takrat namreč igrajo samostojno pod okriljem Zveze lovskih družine Prlekije. Na lovske rogove igrajo člani zelene bratovščine iz občine Sveti Jurij ob Ščavnici. Njihova strokovna voditeljica je Urška Kurbus, vodja pa je Franc Belšak iz Stare Gore, ki je zadovoljen, da se je skupina Prleških rogistov toliko let obdržala, vaje za nastope pa imajo dvakrat tedensko ali po potrebi.

Prleški rogisti so nastali po naključju, saj gre za izkušene in uigrane muzikante, ki so igrali in prihajajo iz Godbe na pihala Sveti Jurij ob Ščavnici. V skupini je nekaj lovcev - članov zelene bratovščine. Sedež imajo v lovskem domu Lovske družine Sveti Jurij ob Ščavnici. Za njimi je bogata bera nastopov, ponosni so na številna priznanja, pohvale, pokale in druge nagrade, kar jih je in jih še vedno motivira, da ne vržejo puške v koruzo, ampak še z večjim elanom nastopajo in hodijo na vaje in rezultati so na dlani.

Prleški rogisti predvsem igrajo na male lovske rogove - trobila. Za kakšen večji samostojni nastop ali koncert imajo naštudiranih čez 20 različnih skladb, kajti vse skladbe imajo naštudirane, oziroma prilagojene za nastope, od sakralne glasbe, do lovskih koračnic itd. Sodeč po uigranosti in volji do negovanja in ohranjanja tovrstne glasbene zvrsti, se bo iz njihovih rogov glas še veliko časa slišal.


Komentarji

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Prlekija-on.net. Pri komentiranju se držite teme, ne uporabljajte sovražnega govora in upoštevajte pravila.



Več v Kultura in izobraževanje