Otroški parlament na temo Razmere v družbi

24. šolski otroški parlament je potekal tudi na OŠ Ivana Cankarja Ljutomer

Nuša Novak, torek, 21. januar 2014 ob 08:51
Otroški parlament v Ljutomeru

Otroški parlament v Ljutomeru

Mladi parlamentarci in parlamentarke so na 23. nacionalnem otroškem parlamentu v Ljubljani, med osmimi predlaganimi temami, izbrali Razmere v družbi za temo otroškega parlamenta v letošnjem šolskem letu. Odrasli imamo o razmerah v družbi svoje poglede in mnenja. Največkrat niti ne pomislimo, da se takšne teme dotikajo tudi otrok in mladostnikov, ki želijo predstaviti svoj pogled in svoje doživljanje.

Odrasli smo jim dolžni prisluhniti in jih skušati tudi razumeti. Mogoče bomo presenečeni nad idejami, ki se razvijejo v njihovih glavah. Včasih niso vse uresničljive, so pa pogosto zanimive, inovativne in omogočajo drugačen pogled na svet. Marsikatero stvar bi lahko uresničili, če bi uporabili kanček otroške domišljije.

Tudi na OŠ Ivana Cankarja Ljutomer, je v petek, 17. januarja, v prostoru šolske knjižnice, potekal šolski otroški parlament na temo Razmere v družbi. To obširno in fleksibilno tematiko so predstavljali učenci od 4. do 9. razreda matične šole in podružnične šole Cvetko Golar. Izbrali so si zelo zanimive, inovativne in raznolike teme, ki se nanašajo na glavno tematiko.

Na dnevnem redu je bil najprej pozdravni govor mentorice OP Katje Kraljič, ki je predstavila program in predstavitve. Nato je nekaj besed spregovorila tudi ravnateljica šole, Darja Kosič Auer, ki je pozdravila vse prisotne in poudarila pomembnost otroškega parlamenta. Za njo je spregovorila še županja, mag. Olga Karba, ki je z velikim zanimanjem in pozitivno spodbudo prišla prisluhnit ljutomerski mladini, saj kot sama pravi: »Na mladih svet stoji.« Pozdravile so nas tudi članice delovnega predsedstva šolskega parlamenta, ki so celoten potek predstavitev budno spremljale.

Nato je sledila predstavitev dela po razredih, od 4. do 9. razreda in OŠPP Cvetko Golar. Raziskovanje in priprava je potekala v smislu iskanja dobrih in slabih strani posamezne teme. Presenetljivo velik odstotek učencev po posameznih oddelkih, je izpostavilo pri svojih temah, več kot 90% pozitivnih stvari, kar nam dokazuje, da naši »nasledniki« razmišljajo zelo pozitivno in brez zadržkov. Ker je tematika razmer v družbi zelo obširna, so učenci svoje inovativne, raziskovalne in raznolike ideje, predstavili na podlagi različnih podtem oziroma naslovov: Ljubezen, Napredna tehnologija, Prijateljstvo, Družina, Medgeneracijsko druženje, Inovativnost, Varčevanje, Samooskrba, Recikliranje, Humanitarnost, Otroške pravice, Tekmovalnost in še kaj.

Učenci so se predstavili z odličnimi predstavitvami, za katere so se pridno tudi pripravljali in trudili. Ob koncu predstavitve mladih parlamentarcev in parlamentark, so sledila mnenja, pobude in predlogi ter diskusija z odraslimi, ki na »razmere v družbi« gledamo nekoliko bolj optimistično.

Tudi ravnateljica in županja sta se vključili v diskusijo ter učencem najprej čestitali za izčrpno in zanimivo predstavitev obravnavanih tem, kajti bili sta pozitivno presenečeni nad izbiro predstavitvenih naslovov in pozitivnim pogledom učencev na razmere v današnji družbi. Nato sta poudarili tudi pomembnost moralnih vrednot ter ohranjanje pozitivnega razmišljanja in pogleda na svet. Še posebej sta poudarili pomen inovativnosti za spremembe v družbi, ki zagotovo predstavlja eno izmed nepoboljšljivih tematik, saj smo vsi skupaj ustvarjalci naše prihodnosti. Zaključni debati se je pridružil še somentor šolskega otroškega parlamenta, Danijel Tement, ki je v svojem razmišljanju izpostavil predvsem skupno sodelovanje, zavzemanje za novitete ter poudarek osnovnim vrednotam, katere odrasli velikokrat po nepotrebnem zapostavljamo.

Po dvournem skupnem druženju, je sledila izbira predlogov za temo 25. OP, nato pa še manjša pogostitev učencev, učiteljev in staršev, ki pa smo se na žalost udeležili v zelo majhnem številu.

Otroški parlament je namreč priložnost za mlade, da artikulirajo svoja razmišljanja, za nas pa priložnost, da slišimo, kako mladi vidijo razmere v družbi. Otroški parlament daje mladim možnost, da pokažejo svoje talente, izrazijo svoje mnenje in podajo svoje rešitve. Ponuja jim prostor za oblikovanje lastnega pogleda v prihodnost in za nove ideje. Vendar, če odrasli nimamo dovolj posluha in dovzetnosti za naše otroke, njihova mnenja in razmišljanja ne bodo imela velike veljave. Pomembno je, da jim prisluhnemo ter upoštevamo njihova mnenja, pobude in želje. Le tako bomo s skupnimi močmi lahko ustvarili svet za boljši jutri.

Po končanih šolskih otroških parlamentih in v pripravi na 24. nacionalni otroški parlament v Ljubljani, je sklican Medobčinski parlament OŠ Ivana Cankarja Ljutomer, OŠ Mala Nedelja, OŠ Janka Ribiča Cezanjevci, OŠ Razkrižje, OŠ Veržej, OŠ Križevci in OŠ Stročja vas, ki bo v petek, 24. januarja, v sejni sobi Občine Ljutomer.


Komentarji

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Prlekija-on.net. Pri komentiranju se držite teme, ne uporabljajte sovražnega govora in upoštevajte pravila.



Več v Kultura in izobraževanje