Janko Horvat iz Cvena je vsestransko aktiven

Pobudnik ustanovitve Turističnega društva Cven

Jože Žerdin, torek, 21. januar 2014 ob 10:313
Janko Horvat

Janko Horvat

Na Cvenu v Prlekiji in širši okolici je Janko Horvat doma iz Cvena poznan po svojem vsestransko aktiven delu. Osnovno šolo je obiskoval na Cvenu in v Ljutomeru, po končani osnovni šoli se je izučil za strojnega ključavničarja.

Leta 1973 se je zaposlil na Tehnostroju v Ljutomeru. Leta 1978 je na pobudo podjetja Tehnostroj Ljutomer prejel priznanje za inovatorja Pomurja, ob tem pa je prejel še več priznanj za delo na področju športa občinskih sindikalnih iger. Od leta 1977 do leta 1982 je bil vodja društva cvenskih čehov. V letih 1985 do leta 2010 je bil predsednik sindikata, član sveta delavcev v podjetju Segrap Ljutomer, kje je bil zaposlen, leta 2004 je prejel posebno priznanje Zveze svobodnih sindikatov Slovenije s področja gradbeništva. Od leta 1968 je član PGD Cven, kjer je bil osem let poveljnik in štiri leta sektorski poveljnik sektorja Cven. Janko je v gasilstvu predan z dušo in srcem pomagati ljudem v stiski in nesreči. Je višji gasilski častnik druge stopnje.

V letih 1992-1996 je bil predsednik KS Cven, je član Kulturnega društva Cven, PGD Cven, društva zeliščarjev Pomurja in ima status veterana vojne za Slovenijo. Prejel je posebno priznanje KD Cven na področju kulture in gasilsko plamenico prve stopnje. Ta čas pa je najbolj aktiven in dejaven v Turističnem društvo Cven, za katerega je leta 2000 bil pobudnik. Leta 2002 je prevzel predsedovanje TD Cven in je predsednik še danes. Je eden izmed pobudnikov izgradnje društvenih prostorov TD Cven – Grünta, kjer je bilo opravljenih čez 2500 ur prostovoljnega dela. Prav na njegovo pobudo je začelo TD Cven izvajati številne projekte starih kmečkih opravil, kot so denimo prleške koline, setev koruze na stari način s konjsko vprego, kožühanje na Grüntu, trgatve-brotve ter kmečka tržnica na Grüntu na Cvenu.

Leta 2008 je prejel priznanje Pomurske turistične zveze za delo na področju turizma. Janko je član komisije za dodelitev sredstev TD v občini Ljutomer. Aktiven je v upravnem odboru LTO Ljutomer, tajnik OTZ Ljutomer, član disciplinske komisije Turistične zveze Slovenije. V veliko čast in zadovoljstvo si Janko šteje tudi zadnje posebno priznanje, ki ga je lansko leto prejel v Olimju s strani Turistične zveze Slovenije, za prizadevno prostovoljno delo v turističnem društvu Cven. Kljub letom še ne misli vrči puške v koruzo, kajti z delom v mnogih letih si je prav gotovo pridobil mnogo izkušenj in znanja, ki ga še nadgrajuje z novimi idejami, ki jih želi izpeljati v sami praksi. Svoje bogate izkušnje danes prenaša na mlajše rodove.

zorank torek, 21. januar 2014 ob 14:14

Bravo Janko, ti si ded!! Ploskač To ja

MILAN petek, 24. januar 2014 ob 09:54

Ploskač Čestitke Janko To ja

Gabrijela Lebarič sobota, 26. april 2014 ob 15:10

To ja

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Prlekija-on.net. Pri komentiranju se držite teme, ne uporabljajte sovražnega govora in upoštevajte pravila.



Več v Kultura in izobraževanje