V Ljutomeru potekala delavnica za klarinet in koncert kvarteta klarinetov

Delavnica za klarinet in koncert kvarteta klarinetov »Claritet« v Ljutomeru

Nuša Novak, sreda, 22. januar 2014 ob 12:22
Koncert klarinetov

Koncert klarinetov

Glede na to, da Delavnica za klarinet že nekaj let odlično uspeva, je organizacijo Delavnice za klarinet 2013/2014, prevzela Glasbena šola Slavka Osterca Ljutomer, pod vodstvom ravnatelja Stanislava Lašiča ter koordinatorja in soorganizatorja Bojana Zelenjaka, ki je potekala 20. januarja 2014, od 15.00 do 18.00 ure v prostorih GŠ Ljutomer.

Delavnici sta se pridružili še GŠ Murska Sobota, GŠ Lendava in GŠ Gornja Radgona. Predavatelj oziroma vodja delavnice je bil Mitja Repnik, profesor klarineta na glasbeni šoli Slovenj Gradec in član kvarteta klarinetov Claritet. Pri izvedbi delavnice so mu pomagali tudi ostali trije člani kvarteta.

Na letošnji delavnici so učenci klarineta vseh treh sodelujočih glasbenih šol ustanovili orkester klarinetov, ki je tekom delavnice pripravil eno skladbo, katero je po delavnici predstavil občinstvu na koncertu. Organizirali so tudi kratko predstavitev zgodovine klarineta in ogled starejših različic tega instrumenta. Predstavitev je izvedel Tomi Baaron, zastopnik servisa in trgovine za pihala in saksofone - KLARINETarna iz Zgornje Polskave.

Tak način dela vsako leto prispeva k višji kakovosti znanja učencev glasbenih šol, prav tako deluje tudi zelo motivacijsko, tako na učence kakor tudi na neutrudne in zaslužne mentorje.

Po končanih delavnicah je sledil ob 18.00 uri koncert orkestra klarinetov in nato kvarteta klarinetov »Claritet«.

Komorna skupina klarinetov
  • J. Lennon: Yesterday
Orkester klarinetov udeležencev Delavnice za klarinet
  • Arr. H. Kolditz: DOWN BY THE RIVERSIDE
Kvartet klarinetov CLARITET
  1. P. Iturralde: SUITE HELLENIQUE
  2. Arr. F. Kriebernegg: DIE KLEINE LACHMUSICK
  3. J. Lennon/McCartney: WHEN I AM SIXTY FOUR
  4. Z. Confrey, arr. B. Holcombe: DIZZY FINGERS
  5. A. Dvorak: HUMORESQUE Op. 101/7
  6. K. Kondo: SUPER MARIO BROS. THEME
  7. Arr. M. Kmet: KEKČEVA PESEM
  8. B. Lesjak, arr. Claritet: NE ČAKAJ NA MAJ
  9. S. Wonder: SIR DUKE
  10. S. & V. Avsenik: POSKOČNI KLARINETI
Kvartet klarinetov CLARITET je bil kot Kulturno društvo Claritet ustanovljen leta 2011 na pobudo profesorjev Glasbene šole Slovenj Gradec. Člani so se v tej zasedbi združili v želji po kvalitetnem in sproščenem izvajanju komorne glasbe na različnih prireditvah.

Kvartet sestavljajo:
Prof. Mitja Repnik - Njegova življenjska želja je, da bi Chopinov Minutni valček zaigral v 57 sekundah. Obožuje opero Romeo in Julija, ko gre po navadi na morje.
Prof. Matjaž Isak - Na klarinetu je »vzgojil« ostale tri člane. V poletnih mesecih, dela kot reševalec iz vode na Labodjem jezeru in Lepi modri Donavi.
Rok Rupreht - Pri kvartetu je zadolžen za zamujanje in zalaganje not (zlaganje not). Je lastnik največjega nasada (bambusa) v srednji Evropi, iz katerega izdeluje jezičke višjih trdot (4-7). Njegova največja želja je, da bi dokončal Schubertovo Nedokončano simfonijo.
Simon Žvikart - Tisti, ki ima največjega (beri klarinet)! Za določen čas je zaposlen pri Seviljskem brivcu.

Družijo jih ljubezen do igranja klarineta, sproščenost, inovativnost in veselje do novih spoznanj in odkritij v glasbi. Glasbeniki so glasbene izkušnje pridobivali v različnih glasbenih zasedbah, kot so: Quatro Sax, Big band Vox, Big band Radlje, Slovenski orkester klarinetov, pihalni orkestri Slovenj Gradec, Šentjanž in Muta, ansambli Rosa, Koroški korenjaki ter Meh in smeh.

V kratkem času delovanja so nastopili na številnih prireditvah tako doma kot v tujini ter na šestih koncertih v okviru Evropske prestolnice kulture Maribor 2012.

Delovanje te zasedbe je prav gotovo poživitev kulturnega dogajanja na Koroškem in širom Slovenije. S kvalitetnim, sproščenim, inovativnim in samozavestnim nastopom, so tudi v dvorani Glasbene šole Slavka Osterca Ljutomer, poslušalcem približali komorno glasbo za klarinet z veliko mero pozitivne energije, saj ponosno stopajo po svoji glasbeni poti, ne sprašujejo se kam pelje, le hodijo po njej.



Komentarji

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Prlekija-on.net. Pri komentiranju se držite teme, ne uporabljajte sovražnega govora in upoštevajte pravila.



Več v Kultura in izobraževanje