V Križevcih ponosni na ohranjeno zgodovinsko kapelo sv. Ane iz leta 1582

Kapela je svoj čas bila kostnica, v katero so nalagali, oziroma shranjevali kosti umrlih vernikov

Jože Žerdin, četrtek, 23. januar 2014 ob 09:53
Kapela sv. Ane iz leta 1582

Kapela sv. Ane iz leta 1582

V župniji Križevci pri Ljutomeru imajo kar nekaj zgodovinskih sakralnih objektov, med njimi je tudi kapela sv. Ane iz leta 1582. Še preden so to kapelo zgradili verniki iz župnije Križevci je bilo tukaj ob cerkvi sv. Križa pokopališče.

Kapela sv. Ane je sicer svoj čas pred mnogimi stoletji služila svojemu namenu, a danes je le spomin na minule čase prednikov. V kapeli so danes vidni znaki nekaterih železnih križev. Skratka kapela je bila kostnica, v katero so nalagali, oziroma shranjevali kosti umrlih vernikov. V spomin na nekdanje čase pa je ob kapeli sv. Ane v središču vasi urejena lično izdelana skulptura železnih križev.

Križevska skulptura pred cerkvijo v Križevcih
Križevska skulptura pred cerkvijo v Križevcih

Sicer pa je bila zgodovinska kapela sv. Ane zgrajena dve leti prej kot je izšla Dalmatinska biblija. Občasno se sicer odpro železna vrata na kapeli sv. Ane, kjer si obiskovalci in verniki župnije ogledajo to kapelo s kostnico.


Komentarji

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Prlekija-on.net. Pri komentiranju se držite teme, ne uporabljajte sovražnega govora in upoštevajte pravila.



Več v Kultura in izobraževanje