Romantična melodrama Filumena Marturano v Ljutomeru

V sredo, 5. februarja, ob 19.30, v ljutomerskem Domu kulture

Prlekija-on.net, četrtek, 23. januar 2014 ob 14:06
Filumena Marturano, foto: sng-ng.si

Filumena Marturano, foto: sng-ng.si

V ljutomerskem Domu kulture bomo gostili v sredo, 5. februarja, ob 19.30 komično romantično melodramo Filumena Marturano.

"Povsem naravno in globoko Saša Pavček izraža Filumenino materinsko ljubezen, ki pogumno pluje proti toku in zmaga, pa tudi njeno ljubezen do življenja nasploh, čeprav ji le-to ni prizaneslo s trpkimi trenutki. Tudi zaradi teh odtenkov je predstava večkrat doživela dolgotrajno ploskanje. Publiki se Filumena Saše Pavček prikupi tudi zaradi sočne narečne govorice, v kateri se izraža, ki je v nasprotju z uglajenim jezikom Domenka Soriana, ki bi pri šestdesetih in več letih še zmeraj rad osvajal mlada srca, tudi s svojim denarjem seveda. Domenica igra prvak SNG Nova Gorica Bine Matoh, ki zna vsak lik natančno izostriti in mu vliti dušo in srce in pri tem izraziti in posredovati občinstvu menjajoča se čustva: tako je opisal tudi Domenkovo notranjost. Posebno figuro pristne, iz ljudstva vzete ženice Rosalie, vdane svoji dobrotnici Filumeni, js toplino, pa tudi "prebrisanostjo", ki jo zmore starejša ženska, ko se trdno oklepa tega, kar je dosegla v nelahkem življenju, je tudi z imenitno mimiko in nadrobno izdelano gestikulacijo izrisala Teja Glažar. Prisrčno, nebogljeno, gluhonemo služkinjo Lucio, s katero Filumena ravna zelo materinsko, občuteno naslika Ajda Toman. Vlogo Alfreda Amorosa, igra Ivo Barišič, ki v prefinjeno ironijo  vsakič odene interpretacije svojih likov in jim s tem pripiše posebno značajsko nianso, ki jih dela privlačne in svojevrstne. Filumenine sinove in njihove različne značajske poteze, iz katerih bi Domenico rad uganil, kateri je njegov sin - to mu seveda ne uspe, ker vsi trije kažejo kako podobnost z njim! - so odigrali gost Blaž Popovski, Igor Štamulak in Rok Matek. Diano, mladenko, ki vžge ljubezenska čustva oz. moško osvajalno Domenicovo iskro, iskrivo, kot je njej lastno, prikaže Lara Jankovič, pred leti članica novogoriškega gledališča. Odvetnika Nocello je odigral Blaž Valič."

Predstava traja 2 uri 15 minut in ima en odmor.
Za žlahtnost po predstavi bo poskrbelo Vinogradništvo Kovačič iz Presike.

Predprodaja v TIC-u Ljutomer in na blagajni pred predstavo.



Komentarji

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Prlekija-on.net. Pri komentiranju se držite teme, ne uporabljajte sovražnega govora in upoštevajte pravila.



Več v Kultura in izobraževanje