Vseljudsko vlaganje kazenskih ovadb proti političnim in gospodarskim tajkunom

Vloženih je že skoraj 400 ovadb s strani državljanov in državljank iz celotne Slovenije

Prlekija-on.net, nedelja, 26. januar 2014 ob 11:202
Vloženih je že skoraj 400 ovadb

Vloženih je že skoraj 400 ovadb

Civilna iniciativa pod imenom Skupina kazenska ovadba, državne organe poziva k pregonu tistih, ki so odgovorni za zadolženost Slovenije. Vloženih je že skoraj 400 ovadb s strani državljanov in državljank iz celotne Slovenije.

Skupina kazenska ovadba, ki jo sestavljajo pravni strokovnjaki, ter strokovnjaki iz različnih drugih področij, je že v novembru pozvala državljane k podajanju kazenskih ovadb zoper neznane storilce (tajkune) zaradi gospodarskega in bančnega kriminala ter drugih kaznivih dejanj. Predstavnica skupine je med drugimi tudi prekmurska aktivistka Valentina Škafar.

Vloženih je že skoraj 400 ovadb
Število vloženih ovadb proti neznanim storilcem, ki so odgovorni za nezavidljivo stanje v državi, se že bliža številki 400, skupina Kazenska ovadba pa poziva vse državljane in državljanke, da se jim pridružijo pri vlaganju ovadb. Kot je pojasnila Škafarjeva, je to zelo lep in še edini demokratični primer, kaj lahko naredimo državljani sami zoper tiste, ki so sokrivi za trenutno stanje v državi.

Ovadba je sicer spisana proti neznanim storilcem, vendar aktivisti pojasnjujejo, da storilci niso poimensko izpostavljeni iz razloga, ker niso vsi v celoti znani, preiskava bo morala odkriti vsakega posebej in njegov obseg odgovornosti. Kazenska ovadba pa nudi zelo natančne smernice, kje naj se iščejo storilci in njihova kazniva dejanja.

Stroškov pri vlaganju ovadb ni
Ovadbo lahko izpolni in jo vloži vsak polnoletni državljan, vloži pa se jo na Specializirano državno tožilstvo v Ljubljani, ki mora na osnovi morebitnih utemeljenih razlogov pričeti pregon. Kot pojasnjujejo aktivisti, tožilstvo po prejetju ovadbe praviloma le-to prouči in naloži kriminalistični policiji zbiranje obvestil (dokazov) in druge predpisane ukrepe in aktivnosti, da lahko pripravi obtožnico. To pošlje sodišču in po njeni pravnomočnosti začne sodni postopek. V okviru tega zbiranja obvestil je mogoče pričakovati, da bodo kriminalisti zbirali obvestila tudi pri državljanu, podpisanem na ovadbi. V tem primeru bo imel dve možnosti, in sicer da sam osebno sodeluje v razgovoru ali pa da preprosto izroči kriminalistu pisno izjavo, ki jo je pripravila Skupina kazenska ovadba.

Velikokrat ob vlaganju ovadb takoj pomislimo na razne stroške, a skupina pojasnjuje, da ovadba vključuje več varovalk za vlagatelje: »Prva varovalka je ta, da je ovadba podana zoper neznane storilce (čeprav po prvem branju ti hitro postanejo znani), da ne bi prihajalo do povratnih krivih ovadb, v kolikor bi sodišče zatajilo. Druga varovalka pa je tekst o stroških – v primeru kakršnih koli stroškov, se šteje ovadba za umaknjeno. Dejstvo je, da je naznanjanje kaznivih dejanj državljanska dolžnost in zato ne more biti obremenjeno s taksami in stroški, kljub temu smo tudi v tu zaščitili podpisnika

Škafarjeva pravi, da je bilo prav murskosoboško tožilstvo tisto, ki je prvo odreagiralo na ovadbe: »Glede na način, kako je ovadba spisana in pripravljena, ima velik potencial in dejstvo je, da jo sodišča zaradi tega ne morejo pomesti pod preprogo. Tožilstvo v Murski Soboti je zadevo predalo kriminalistični policiji, ki je začela s postopkom dodatnega zbiranja informacij,« dodaja Škafarjeva.

Celotno kazensko ovadbo najdete tukaj, več informacij o Skupini kazenska ovadba pa najdete tukaj.

pravični nedelja, 26. januar 2014 ob 23:16

Hmmm, če bo šlo tako naprej, še volitev ne bo, ker si noben ne bo upal kandidirati. Mislec Hihihi

Bomo ostali brez politikov. Šokiran Mislec Hjooj

Si kdo predstavlja Državni zbor brez poslancev? Šokiran Mislec Hjooj Hihihi

Ali občine brez županov? Šokiran Mislec Hjooj Hihihi

Sicer, če ne bo denarja, tudi ne bo treba tistih, ki z njim upravljajo. Hihihi Zloba Hahaha





YONG ponedeljek, 27. januar 2014 ob 11:13

Nakladanje! Tiho Sem podal dve ovadbi s konkretno zadeve, znano osebo, znanim dejanjem, znano škodo, znano kršitvijo predpisov, znanim časom in okoljem, pa se po več kot letu dni ni zgodilo nič.
Če kdo misli, da se bo pa "neznanim" kaj zgodilo, pa ne živi v tej podalpski deželici. Slovenija

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Prlekija-on.net. Pri komentiranju se držite teme, ne uporabljajte sovražnega govora in upoštevajte pravila.



Več v Kultura in izobraževanje