24. Medobčinski otroški parlament

V sejni sobi Občine Ljutomer so pripravili zasedanje 24. Medobčinskega otroškega parlamenta

Nuša Novak, ponedeljek, 27. januar 2014 ob 10:57
24. Medobčinski otroški parlament

24. Medobčinski otroški parlament

Po končanih šolskih otroških parlamentih in v pripravi na 24. nacionalni otroški parlament v Ljubljani, so mladi parlamentarci in parlamentarke iz OŠ Ivana Cankarja Ljutomer, OŠ Mala nedelja, OŠ Janka Ribiča Cezanjevci, OŠ Razkrižje, OŠ Veržej, OŠ Križevci in OŠ Stročja vas, v petek, 24. januarja, v sejni sobi Občine Ljutomer, pripravili zasedanje 24. Medobčinskega otroškega parlamenta (MOP).

Otroški parlament na temo Razmere v družbi
Otroški parlament na temo Razmere v družbi

Letos so tako naši mladi parlamentarci že štiriindvajsetič prišli do besede in na podlagi svojih stališč, razmišljanj in izkušenj, oblikovali predstavitve na temo Razmere v družbi.

Preden so učenci zasedli svoja mesta, nam je učenka Petra Kaučič na violino zaigrala slovensko himno.

Na dnevnem redu je bil najprej uvodni pozdrav učenke Anje Copot, ki je lansko leto skupaj z Jakobom Škrobarjem, zastopala Pomurje na 23. nacionalnem otroškem parlamentu v Ljubljani.

Nato nas je pozdravila še predsednica ODPM Ljutomer, Bojana Majerič, ljutomerski podžupan Janez Vencelj ter koordinatorica OP pri ODPM Ljutomer, Mateja Leskovar.

Kot posebna gostiteljica je bila poleg vseh mentorjev ter spremljajočih ravnateljev OŠ UE Ljutomer ter ostalih gostov, povabljena tudi županja mag. Olga Karba, vendar se zaradi bolezni, zasedanja ni mogla udeležiti. Pohvala pa gre vsem ostalim povabljenim gostom, ki so se kljub obilici dela, udeležili zasedanja otroškega parlamenta.

Po uvodnih pozdravih sklicateljev, je sledila izvolitev organov medobčinskega otroškega parlamenta. Nato je Anja Copot predstavila poročilo 23. nacionalnega otroškega parlamenta, na katerem so mladi parlamentarci razpravljali na temo Odraščanje.

Sledila je predstavitev dela po posameznih šolah in sprotna razprava ter oblikovanje stališč. Vodenje celotne nadaljnje predstavitve je prevzela Arabela Alt.

Vsaka predstavitev je bila nekaj posebnega, še posebej zato, ker je vsaka šola predstavila Razmere v družbi na svojevrsten način ter glede na aktivnosti, dejavnosti in projekte, ki so jih izvajali po posameznih osnovnih šolah. Predstavitve so za razliko od diskusij v pravem parlamentu potekale zelo tekoče, brez kakršnih koli replik. Vsi predstavniki pa so predstavitve zaokrožili tudi z zaključno mislijo, ki se je navezovala na predstavitveno tematiko.

Ob koncu predstavitev je sledila še beseda gostov, izvolitev dveh delegatov za 24. nacionalni otroški parlament, kateri sta postali Meta Štuhec iz OŠ Križevci in Urška Filipič iz OŠ Janka Ribiča Cezanjevci ter zbiranje predlogov za temo 25. nacionalnega otroškega parlamenta.

»Naj svet ne spremeni tebe, ampak ti spremeni svet.«

»Drugih ne moremo spreminjati, ampak lahko spremenimo le sebe.«

»Otroci slišimo, vidimo, občutimo....zato nam odrasli bodite za vzgled!«

»Samo ljubezen, prijateljstvo in humanitarnost nas privede do boljše družbe. In ta družba smo mi.«

»Ne vprašaj se kar drugi lahko storijo zate, ampak kaj ti lahko storiš za druge.«


Komentarji

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Prlekija-on.net. Pri komentiranju se držite teme, ne uporabljajte sovražnega govora in upoštevajte pravila.



Več v Kultura in izobraževanje