Miklošičeva nagrada za Komorni zbor Orfej

Občina Ljutomer je ob slovenskem kulturnem prazniku pripravila prireditev s podelitvijo Miklošičeve nagrade in priznanj

Prlekija-on.net, sobota, 8. februar 2014 ob 09:034
Miklošičevo nagrado za leto 2014 je dobil Komorni zbor Orfej Ljutomer

Miklošičevo nagrado za leto 2014 je dobil Komorni zbor Orfej Ljutomer

Občina Ljutomer je v petek, 7. februarja, ob slovenskem kulturnem prazniku, pripravila prireditev s podelitvijo Miklošičeve nagrade in priznanj. Nagrado in priznanja je podelila županja Občine Ljutomer, mag. Olga Karba.

Miklošičevo nagrado za leto 2014 je prejel Komorni zbor Orfej Ljutomer ob 25-letnici delovanja, priznanja pa Marta Zmazek iz Radoslavcev za dolgoletno delovanje na kulturnem področju, Dušan Prelog iz Ljutomera za aktivno delovanje na pevskem področju ter Folklorna skupina Društva upokojencev Ljutomer ob 30-letnici delovanja. Kulturni program »Kultura srca« je pripravila Judita Karba in glasbeni soustvarjalci: Martina Kavčnik, Pavlina Koprivec, Miha Friedrich, Domen Gnezda in Nikita Bogdan.

Po proslavi je sledila še pogostitev.


Miklošičevo nagrado za leto 2014 je prejel Komorni zbor Orfej Ljutomer za 25 let uspešnega delovanja na področju zborovskega petja. Višina nagrade znaša eno povprečno plačo Republike Slovenije za preteklo leto.

Obrazložitev:
Komorni zbor Orfej iz Ljutomera deluje od leta 1989. Stalna umetniška vodja skupine je Romana Rek, ki je doštudirala na pedagoškem in klavirskem oddelku Akademije za glasbo v Ljubljani. V zadnjih letih se je zbor udeleževal številnih festivalov in tekmovanj ter prejel vrsto priznanj: leta 2005 je zastopal Štajersko in Prekmurje na sklepnem koncertu ob 15. mednarodnem dnevu zborovskega petja v veliki dvorani Slovenske filharmonije; leta 2006 je na Regijskem tekmovanju odraslih zborov Štajerske in Prekmurja dosegel najvišje število točk in prejel zlato priznanje; v letu 2009 so se pevci in pevke udeležili mednarodnega tekmovanja pevskih zborov v Pécsu na Madžarskem in osvojili drugo mesto v kategoriji mešanih zborov, dobili posebno nagrado za najboljšo izvedbo skladbe na tekmovanju ter osvojili Veliko nagrado mesta Pécs (nagrada občinstva za najboljši zbor); novembra 2009 se je Orfej udeležil Regijskega tekmovanja odraslih pevskih zborov in malih pevskih skupin na Ptuju in dobil med vsemi zbori največje število točk. Strokovna žirija mu je dodelila zlato priznanje, priznanje za najboljši mešani zbor, priznanje za najboljšo izvedbo skladbe, napisano od 20. stoletja do danes in priznanje zborovodji za najboljšo izbiro programa; leta 2010 je nastopil na najpomembnejšem slovenskem zborovskem tekmovanju Naša pesem in prejel zlato plaketo, nagrado za osvojeno tretje mesto v absolutni konkurenci in drugo mesto med mešanimi zbori. Istega leta je zbor bil izbran med udeležence tekmovanja v Španiji; julija 2011 je Orfej gostoval na festivalu Musique en Morvan v Franciji; septembra pa je na 46. Mokranjčevih dnevih v srbskem Negotinu osvojil drugo mesto; novembra 2012 je nastopil v prestižni berlinski Koncertni hiši; leta 2013 pa so bili izbrani in povabljeni na Mednarodno zborovsko tekmovanju v Belgiji.

Predlagatelji: Javni sklad RS za kulturne dejavnosti, Območna izpostava Ljutomer
Dragica Marovič, Noršinci
Cilka Jakelj, Spodnji Kamenščak
Kulturno in mladinsko društvo sv. Janez Krstnik Ljutomer


Miklošičevo priznanje za leto 2014 je prejela Marta Zmazek iz Radoslavcev za dolgoletno delovanje na kulturnem področju.

Obrazložitev:
Marta Zmazek se je v kulturno ustvarjanje vključila pred 35 leti, ko se je kot plesalka včlanila v Folklorno skupino KUD Križevci. Plesnemu ljudskemu izročilu je ostala zvesta vse do danes. Poleg vaj in nastopov je veliko časa posvetila osebnemu izobraževanju in prenašanju ljudske plesne tradicije na mlajše rodove in na rojake v zamejstvu. V letu 2013 si je pridobila naziv »strokovni vodja odraslih folklornih skupin«.
Pripomogla je k ustanovitvi in delovanju folklorne skupine KD Anton Krempl Mala Nedelja, ki jo vodi od začetka delovanja pred petimi leti. Veliko truda je vložila v projekt nabave novih folklornih kostumov in pripravi razstave »Od raziskovanja oblačenja v KS Mala Nedelja in Radoslavci, do kostumov FS Mala Nedelja«. Poleg vodenja folklorne skupine, je še članica skupine ljudskih pevk »Sosede«, ki prav tako deluje pod okriljem KD Anton Krempl, Mala Nedelja.

Predlagatelji: Kulturno društvo Anton Krempl Mala Nedelja
Turistično društvo Mala Nedelja - Radoslavci
Krajevna skupnost Radoslavci
Krajevna skupnost Mala Nedelja


Miklošičevo priznanje za leto 2014 je prejel Dušan Prelog iz Ljutomera za aktivno delovanje na pevskem področju.

Obrazložitev:
Dušan Prelog je bil rojen 3. marca 1967, po izobrazbi je magister znanosti, opravlja poklic tehnologa v Obratu Krka v Ljutomeru. Intenzivneje je začel s prepevanjem že v osnovni šoli. Prve zborovodske izkušnje je pridobil v srednji šoli in kot pevec ter občasno korepetitor v zboru Orfej pri Romani Rek. Večino teoretičnega in praktičnega znanja je pridobil pri profesorju Janezu Boletu. Bil je so-vodja Cerkvenega pevskega zbora Razkriške župnije, organizacijski vodja zborovodske in orglarske poletne šole, ustanovil in vodil je Mešani mladinski pevski zbor Razkrižje, ustanovil in od ustanovitve vodi Dekliški pevski zbor Pole poje Razkrižje, dve leti je vodil Razkriški oktet in si znanje ter izkušnje nabiral z občasnim gostovanjem v Ljutomerskem oktetu, pri očetu Mirku Prelogu. Aktivno se je izpopolnjeval na zborovodskem seminarju danskega dirigenta Petera Hanke-ja. V letu 2010 je prevzel vodenje Ljutomerskega okteta. V zadnjih letih se intenzivneje posveča slovenski ljudski pesmi, njenim izvorom in različnim načinom interpretacije.

Predlagatelji: Javni sklad RS za kulturne dejavnosti, Območna izpostava Ljutomer
Kulturno društvo Ivan Kaučič Ljutomer


Miklošičevo priznanje za leto 2014 je prejela Folklorna skupina Društva upokojencev Ljutomer ob 30-letnici delovanja.

Obrazložitev:
Folklorna skupina je bila ustanovljena leta 1984 na pobudo takratnega vodstva društva, predvsem predsednika Martina Franka in Franca Severja, odgovornega člana za kulturo. Sedaj jo vodita Elizabeta in Anton Prelog, za glasbeno spremljavo pa skrbita Marija in Stanko Perhač.
Skupina je s svojimi dolgoletnim delovanjem preprečila pozabo več kot 30. različnih plesov, pesmi in napevov. Skozi leta delovanja je nenehno naraščalo število nastopov v občinskem merilu in v širšem slovenskem prostoru, občasno pa nastopa tudi na Hrvaškem in na Madžarskem. Člani skupine so bili velikokrat gostje tudi v Izoli, v hotelu Delfin in na srečanjih upokojencev v različnih krajih Slovenije. V tem času so prejeli številna priznanja in pohvale na občinskih in republiških revijah.
Folklorna skupina s svojimi nastopi zelo rada razveseljuje varovance in stanovalce po domovih za starejše v Ljutomeru, Lukavcih, Ormožu, Rakičanu, Gornji Radgoni in Radencih.

Predlagatelji: Društvo upokojencev Ljutomer
Javni sklad RS za kulturne dejavnosti, Območna izpostava Ljutomer

Tihomir sobota, 8. februar 2014 ob 13:14

Iskrene čestitke vsem, še posebej Orfeju, ki je pravi biser Ljutomerske kulture. Upal bi si celo trditi, da je zakoniti dedič Boletove in Romanine šole.

Hvala vam za vaš trud in da ste ponesli ime Ljutomera in Prlekije daleč izven slovenskih meja. Ponosni smo na vas.

smiljan sobota, 8. februar 2014 ob 14:29

Tihomir, lepa hvala za komplimente! Kar počnemo, počnemo z veseljem in dobro voljo, kar je največkrat prvi in pomemben korak do uspeha. Priznanje in pohvala domače publike nam veliko pomeni. Hvala vsem, ki ste skoraj že četrt stoletja z nami!
Musica laetificat | http://www.orfej.si

Tinek nedelja, 9. februar 2014 ob 21:36

Čestitka Orfeju! Ste del odličnosti Lotmerka, ostanite to kar ste.
Še veilko uspehov in na mnoga leta! Ploskač

smiljan ponedeljek, 10. februar 2014 ob 08:55

Hvala, Tinek! Kul

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Prlekija-on.net. Pri komentiranju se držite teme, ne uporabljajte sovražnega govora in upoštevajte pravila.



Več v Kultura in izobraževanje