Kulturni utrinek iz vrtca Ljutomer

Zaključek predšolske bralne značke Bralni ostržek

Vrtec Ljutomer, sobota, 15. februar 2014 ob 12:45
Zaključek predšolske bralne značke Bralni ostržek

Zaključek predšolske bralne značke Bralni ostržek

V mesecu februarju namenjamo v vrtcu Ljutomer še posebno pozornost različnim kulturnim dejavnostim. Med drugim še pogosteje obiščemo našo knjižnico, si izdelujemo svoje knjige, pripravljamo razstavo dobrih slikanic itd. Posebno pozornost namenjamo tudi zaključku predšolske bralne značke, imenovane BRALNI OSTRŽEK. Ta spodbuja branje odraslega otroku. Nobenega dvoma ni, da branje odraslega otroku  spodbuja govorni razvoj, mišljenje, vpliva na splošno bralno pismenost, oblikuje pozitivni odnos do knjige, utrjuje medsebojne vezi itd.

V vrtcu to spodbujamo in z namenom poglobiti svoje vedenje o pomenu spodbujanja zgodnje pismenosti, smo se pred dvema letoma odločili za vključitev v projekt porajajoče se pismenosti preko Zavoda za šolstvo. Izvedli smo vrsto aktivnosti za otroke in tudi starše. Prav anketa o tej vsebini nas je prepričala, da se tudi starši zavedajo pomena branja otroku, obiskovanja knjižnice itd.

Slovesni zaključek Bralnega Ostržka smo imeli v torek, 11. februarja v Domu kulture. 117 otrok je nastopilo z zanimivimi glasbenimi, plesnimi ali besednimi izseki iz pravljic, ki so jih spoznavali v svojih skupinah. Osrečili so nas prav vse in nam sporočili, da je  vesel človek ali pa tudi pravljični junak kot je Ostržek , kakor sonce-koder hodi-sveti.

Našo slovesnost je obogatil tudi Matjaž Pikalo, ki je vsestranski umetnik: pesnik in pisatelj, igralec in dramatic, glasbenik in pevec. Ob spremljavi harmonike je zapel nekaj slovenskih ljudskih pesmi in rezijanskih. Seveda smo tudi vsi navzoči pritegnili njegovi pesmi.

Vsi otroci so prejeli knjižne nagrade.

Razšli smo se z mislijo, da knjiga kot pomembna kulturna dobrina , bogati življenje posameznika in družine, buri domišljijo, spodbuja iniciativnost in zavest o kulturni identiteti. Zato bo BRALNI OSTRŽEK  še naprej kot ena izmed pomembnih obogatitvenih dejavnosti našega vrtca.

Marija Pušenjak, ravnateljica


Komentarji

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Prlekija-on.net. Pri komentiranju se držite teme, ne uporabljajte sovražnega govora in upoštevajte pravila.



Več v Najmlajši