Literarni večer v Ljutomeru

Literarni večer bo v torek, 18. februarja 2014, ob 17. uri v poročni dvorani v Mestni hiši Ljutomer

Prlekija-on.net, ponedeljek, 17. februar 2014 ob 09:24
Prvi del literarnega večera bo posvečen velikemu pesniku Francetu Prešernu

Prvi del literarnega večera bo posvečen velikemu pesniku Francetu Prešernu

Splošna knjižnica Ljutomer in literarna sekcija z recitatorji Društva upokojencev Ljutomer vas prijazno vabita na literarni večer, ki bo v torek, 18. februarja 2014, ob 17. uri v poročni dvorani v Mestni hiši Ljutomer (vhod za muzej).

Prvi del literarnega večera bo posvečen velikemu pesniku Francetu Prešernu, v nadaljevanju pa bodo člani literarne sekcije skupaj z recitatorji predstavili del svojega ustvarjanja. V programu bo sodelovala tudi Glasbena šola Slavka Osterca Ljutomer.

Literarna skupina z recitatorji ima v Društvu upokojencev Ljutomer dolgoletno tradicijo. Šteje skupno 16 članov, ki se srečujejo enkrat mesečno na sedežu društva. Na srečanju člani predstavijo svoje nove literarne prispevke, pregledajo obveznosti za prihodnji mesec ter se pripravljajo na nastope.

Literati pišejo pesmi in prozo, v katerih izražajo svoje globoke misli ali pišejo o dogajanju iz vsakdanjega življenja. Svoje literarne izdelke sami predstavljajo na številnih kulturnih prireditvah ali to zanje storijo recitatorji, ki so pomemben del sekcije in tudi občasno pišejo različne priložnostne sestavke. Člani literarne sekcije tudi radi zapojejo. Sodelujejo na različnih literarnih natečajih, udeležujejo se strokovnih posvetov in ustvarjalnih delavnic.

Svoje pesmi in prozo objavljajo v glasilu DU Ljutomer Pintovec, v zborniku Shojene poti in drugje, nekateri pa so že izdali knjige v samozaložbi. Vključeni so v literarni klub upokojencev Slovenije LIKUS, udeležujejo se literarnih srečanj Senior, sodelujejo v programih Radia Murski val (ob torkih Srebrne niti) in še bi lahko naštevali.

Zadnjih deset let je sekcijo zelo uspešno vodila Julija Stojko, v oktobru leta 2013 pa je vodenje predala Silvi Kosi.

Literarni ustvarjalci iščejo snov v stvarnosti, ki jo živijo in ki jih obdaja. Ob tem se radi spominjajo svojih mladostnih let ter povezujejo motive iz preteklosti z dogajanjem v sedanjosti. Skozi idejo oz. miselno sporočilo izražajo svoj kritični pogled na življenje ali na svet, napovedujejo pozitivne spremembe ali so zaskrbljeni nad odnosi med ljudmi. V svoja literarna besedila pogosto vnašajo temo minevanja – drevesa, človeka, vrednot …

Nekdanja mentorica literarne skupine gospa Ljerka Zemljič je zapisala, »da so njihove pesmi odraz njihovega življenja, dela, hotenja in čustvovanja. V njih se zrcalijo njihova prleška duša, sanje, ljubezen, sreča in trpljenje. Opisujejo to, kar doživljajo, ne oziraje se na pesniške norme, metriko, rime in podobno. Pišejo svobodno in iz srca …«

Pridite in se sami prepričajte v zapisano.

Silva Kosi, vodja literarne sekcije


Komentarji

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Prlekija-on.net. Pri komentiranju se držite teme, ne uporabljajte sovražnega govora in upoštevajte pravila.



Več v Kultura in izobraževanje