Likovniki se predstavljajo kot fotografi

Fotografska delavnica lani in razstava letos v DOSOR-ju

Filip Matko, ponedeljek, 17. februar 2014 ob 09:33
Maja Šivec in Tatjana Mijatović

Maja Šivec in Tatjana Mijatović

Dandanes dobro vemo, da se je sredi 19. stoletja veliko slikarjev ustrašilo za odvzem svojega dela, kajti tedaj se je pojavila fotografija. Nekateri umetniki so že tedaj v javnosti fotografijo sicer ignorirali, zasebno pa so jo uporabljali kot pomagalo za bolj natančno risanje in slikanje. So bili tudi takšni, ki so fotografijo pozdravili, čeprav so bili ob tem negotovi, če gre za umetnost ali znanost. Pozneje so fotografi raziskovali umetniške možnosti novega medija. Prve njihove fotografije so bile videti kot naslikane, pozneje pa so postale povsem samostojne umetnine. In nič drugače ni danes, kajti veliko slikarjev za svoje slikanje kot osnovo in natančnejše slikanje uporablja fotografijo, nekateri pa obvladajo oboje: slikajo ter razstavljajo svoje slike, kot tudi fotografije. Fotografi pa so umetniki povsem zase.

In tako je Likovno društvo Gornja Radgona na pobudo svoje članice Terezije Šegula lani, sredi oktobra, pripravilo v DOSOR-ju, Domu starejših občanov Radenci, enodnevno fotografsko delavnico. Kot strokovnjakinja jo je vodila Maja Šivec iz Maribora. Na delavnici je sodelovalo enajst članic in članov Likovnega društva Gornja Radgona, pet članov Foto kluba iz Murske Sobote ter prej imenovana mentorica. Po teoretičnem delu fotografske delavnice je sledilo fotografiranje v DOSOR-ju, na terenu, še nekaj dni pa so udeleženke in udeleženci delavnice imeli na voljo, da naredijo še kakšne posnetke po svoji izbiri. Vsak je te posnetke posredoval mentorici Maji Šivec, ki je za razstavo izbrala 31 fotografij. Za sodelovanje na razstavi se je odločilo 15 posameznic in posameznikov (Zdravko Dolinšek, Leon Gobec, Igor Horvat, Lijana Jurak, Filip Matko Ficko, Tatjana Mijatović, Feliks Pihlar, Alenka Regoršek, Miran Rojko, Silvija Sambt, Terezija Šegula, Maja Šivec, Dana Štrucelj, Stane Toplak in Jože Veren). Te so od 14. februarja zvečer dalje na ogled v razstaviščni avli DOSOR-ja. Na otvoritvi razstave je vse pozdravila Tatjana Mijatović, predsednica Likovnega društva Gornja Radgona, ki v DOSOR-ju kot prostovoljka skrbi za razstave ter povabila k mikrofonu mentorico fotografske delavnice Majo Šivec iz Maribora. Ta je čestitala Likovnemu društvu Gornja Radgona za organizacijo delavnice ter razstave in izrekla željo, da v tem društvu s to prakso nadaljujejo.

V kulturnem delu programa otvoritve razstave je na klaviature zaigrala Melita Rauter, ki je zaposlena v DOSOR-ju. Njej in mentorici fotografske delavnice, Maji Šivec, sta bila namenjena šopka cvetja, ki jima jih je izročila Tatjana Mijatović, ki se je ob tej priložnosti posebej zahvalila vodstvu DOSOR-ja, saj je prostorsko omogočil izvedbo fotografske delavnice, kakor tudi tokratne fotografske razstave.


Komentarji

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Prlekija-on.net. Pri komentiranju se držite teme, ne uporabljajte sovražnega govora in upoštevajte pravila.



Več v Kultura in izobraževanje