V PGD Orehovci izvolili novega poveljnika društva

Na 132. rednem letnem občnem zboru PGD Orehovci, so na nadomestnih volitvah izvolili novega poveljnika in namestnika poveljnika društva

Marjan Slavič, torek, 18. februar 2014 ob 10:04
Podelili so tudi priznanja

Podelili so tudi priznanja

Prvi trije meseci v tekočem letu so nekako v znamenju po vseh gasilskih društvih po Sloveniji, letnih občnih zborov. Le tu se pregleda in obravnava minulo delo, finančno poslovanje ter se na novo postavijo cilji in načrti za leto, ki je pred nami. Slovensko gasilstvo temelji na prostovoljstvu, le v večjih mestih so ustanovljene poklicne gasilske enote. Danes več kot 120 gasilskih zvez iz Gasilske zveze Slovenije združuje 1.348 prostovoljnih gasilskih društev, v katerih deluje več kot 151.156 članov, od tega kar 23 odstotkov mladih in 30 odstotkov članic.

45.227 operativnih gasilcev pa je usposobljenih in razporejenih v operativne gasilske enote, ki zagotavljajo visoko operativno pripravljenost za zaščito in reševanje v primeru požarov ter naravnih in drugih nesreč.

Eden izmed takšnih občnih zborov je tudi potekal v soboto 15. februarja 2014 v prostorih PGD Orehovci. S svojo prisotnostjo, kot vabljeni gostje, so prisostvovali župan občine Gornja Radgona Anton Kampuš, poveljnik GZ Gornja Radgona Robert Lipič, občinski poveljnik Vinko Gošnik, predstavnik KS Črešnjevci-Zbigovci Maksimiljan Vajs, delegati iz prijateljskega PGD Černeče, delegati iz sosednjih gasilskih društev ter delegati iz TD Majolka.

Delo v gasilskih vrstah PGD Orehovcih je v minulem letu 2013 bilo pozitivno ocenjeno, v okviru finančnih zmožnosti in plana, ki so si ga zadali na začetku leta. Minulo leto pa vsekakor ni potekalo v miru v smislu intervencij, le teh se je skozi leto nekaj nabralo. Predvsem v začetku meseca aprila 2013, ko je narava pokazala svojo moč z zemeljskimi plazovi ter lokalnimi manjšimi intervencijami, ko so krajani potrebovali pomoč gasilcev.

Za letos so si vrli gasilci iz Orehovec zadali plan dela na operativnem območju, predvsem usposabljanje svojih članov, saj bodo le tako  pridobili potreben strokovni kader, kateri še kako primanjkuje, pridobivanje podmladka, zamenjava dotrajane gasilske opreme, nabava bencinskega agregata, želijo pa dokončati  mansardo v gasilskem domu in tako predati v namen društvenega arhiva, pisarne ter sejne sobe. Pokazala pa se je tudi potreba po obnovi greznice ter namestitev čistilne naprave. Vsekakor pa je prioriteta dela v društvu, pridobiti si dokumentacijo in sredstva za pridobitev obratovalnega dovoljenja gasilskega doma, le te pa so povezana z obnovo sanitarij, fasade in drugih gradbenih del.

Tokratni občni zbor v Orehovcih je bil v znamenju nadomestnih javnih volitev za poveljnika in namestnika poveljnika društva. Dosedanji poveljnik, Vinko Pintarič je po enoletnem vodenju kot poveljnik, predložil odstopno izjavo, katero so soglasno sprejeli. Za novega poveljnika je tako bil predlagan in tudi soglasno izvoljen dosedanji namestnik poveljnika Franc Domajnko, v pomoč in v podporo, kot namestnik poveljnika pa je bil predlagan in tudi soglasno izvoljen Franc Šebeder.

Župan občine Gornja Radgona Anton Kampuš je novo izvoljenima poveljniku Domajnku in namestniku poveljnika Šebedru, izrekal čestitko ter zaželel uspešnega vodenja poveljevanja v društvu. Zahvalil pa se je tudi vsem gasilcem, ki so bili pred kratkim na intervenciji 5. in 6. februarja ob naravni katastrofi na Notranjskem. Tudi iz orehovskega društva sta prisostvovala in nudila pomoč prizadetim v tej ledeni katastrofi dva gasilca.

Na koncu so se podelila priznanja ter nazivi ob uspešnem izobraževanju. Miha Slavič je prejel čin gasilca, uspešno je končal tečaj za radijske postaje Goran Pučko, za 10 let dela v društvu so prejeli priznanje in značko Damjan Kokol, Jože Kokol ml. ter Goran Pučko, za 30 let del v društvu pa je prejel priznanje in značko Marjan Slavič. Mladina pa je prejela v zahvalo in znak dobrega dela posebna sladka presenečenja.


Komentarji

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Prlekija-on.net. Pri komentiranju se držite teme, ne uporabljajte sovražnega govora in upoštevajte pravila.



Več v Kultura in izobraževanje