Predstava Žurerji: petnajst igralcev - petnajst karakterjev

Še drugič se je Mladinska skupina Ljubiteljskega dramskega društva iz Svetega Jurija ob Ščavnici predstavila na domačem odru Kocbekove dvorane z mladinsko predstavo Olge Paušič »Žurerji«

Klavdija Bec, sreda, 19. februar 2014 ob 16:22
Mladinska predstava Žurerji

Mladinska predstava Žurerji

Mladinska skupina Ljubiteljskega dramskega društva iz Svetega Jurija ob Ščavnici se je v nedeljo, 16. februarja, še drugič predstavila na domačem odru Kocbekove dvorane z mladinsko predstavo Olge Paušič »Žurerji«.

»Žurerji« je mladinska skupina pod režijskim vodstvom dolgoletnega aktivnega člana društva Borisa Kovačiča premierno predstavila 7. februarja, na predvečer obletnice Prešernove smrti, v sklopu prireditve »Pozdravljamo slovenski kulturni praznik« v Sv. Juriju ob Ščavnici, kjer je bilo poslanstvo ljubiteljskega kulturnega dela vtkano v besede s pronicljivim sporočilom Zveze Kulturnih društev Sv. Jurij ob Ščavnici: »Smo tvoji svobodni ustvarjalci, ko se več ne spopadamo s sencami in strahovi, z nevednostjo, z navideznimi zli silami, ampak smo del tebe, te častimo z razlogi in vzroki, ki rastejo iz tebe v nas samih in gredo s tabo tiho in brez obredov, da si v naslednjih milijonih let spočiješ in se hkrati vsak trenutek znova prebudiš in se nas dotakneš«.

Od minule jeseni tako pod okriljem Ljubiteljskega dramskega društva na novo deluje mladinska sekcija in prvič v zgodovini jurjevškega ljubiteljskega gledališča, ki ima dolgoletno in nedvomno bogato tradicijo, bosta v tej sezoni na oder postavljeni dve premieri – ob pravkar predstavljenih »Žurerjih« v režiji Borisa Kovačiča bodo jurjevški gledališčniki jeseni nastopili še s komedijo v režiji Romana Mariča – Pepeka z brega.

Na pobudo predsednice Ljubiteljskega dramskega društva Sonje Karlo in ob pomoči in svetovanju Vide Koren, ki je mladinsko skupino usmerila k besedilom Olge Paušičeve, se je režiser, ki je tudi sam med nastopajočimi, s štirinajstčlansko igralsko zasedbo odločil v roke vzeti besedilo, ki bi jim omogočalo »pronicljivo in neopredeljeno interpretacijo ene izmed sodobnih razvojnih dilem naše družbe« − in pozitivni odzivi publike so potrdili, da so bili »Žurerji« pravšnja izbira. Zbrati skupaj petnajstčlanski igralski ansambel, ki bi predstavil v igri prepletajoče se tri generacije, ni bilo lahko delo, a z zanosnim in vztrajnim delom jim je uspelo. V vlogi Andreja, ki živi v družini, kjer starša veliko delata in vladajo odtujeni odnosi, je nastopil Alen Gradišnik; njegovo prijateljico Nino, ki se mora soočati z vedno hujšo finančno stisko družine in z za njene težave nerazumevajočimi vrstniki, je odigrala Sara Forjan. Andrej ima v nasprotju z njo veliko prijateljev (odigrali so jih Aljaž Brumen, Benjamin Domajnko, Daniella Kosi, Sanja Petek, Patricija Kotnjek, Nastja Hecl, Klementina Vrbnjak in Katarina Vrzel), ki jih vabi na domače zabave, kjer se ob razreševanju starih hkrati pojavljajo nove težave in stiske. V vlogi Ninine sestre se je predstavila najmlajša igralka Lucija Šijanec. Očeta in mamo, ki jima sprva več kot družinski skupni trenutki pomenijo potovanja in kariera, sta odigrala Edvard Sedmak in Mojca Korošec. V vlogi dedka in babice, ki se v »razsuto« družino mladih vmešata, da bi naredila red, pa sta se predstavila Boris Kovačič (režiser) in Mira Jančar. V igri se tako po besedah režiserja razgalja absurdnost lova na materialne dobrine na eni strani in razkol v družbi, ki se vse bolj zajeda tudi že v življenja mladih. Igralci so s svojim talentom na svojstven način predstavili dileme in spoznanja tako enih kot drugih. Prepričan sem, še pravi režiser, da se vsakdo izmed gledalcev lahko poistoveti s kakšnim spoznanjem in se nad njim tudi zamisli. »Seveda so primeri odnosov zelo poenostavljeni in prignani do absurda. V Igri pa smo se trudili, da ne bi zapadli v posploševanje in poskušali pronicljivo interpretirati probleme naše družbe«.

Avtorica besedila Olga Paušič, ki je vrsto let poučevala slovenski jezik na Dvojezični osnovni šoli I v Lendavi, se ukvarja s pisanjem mladinskih romanov, kratke proze, potopisnih zgodb in odrskih besedil za vse generacije gledališčnikov, še posebej jo poznajo otroške in mladinske gledališke skupine, saj so bili liki iz njenih zbirk dramskih besedil Šolski štosi in Veselo na oder do sedaj uprizorjeni že na številnih »mladinskih« odrih širom Slovenije. Tudi želja mladinske dramske skupine iz Sv. Jurija je, predstaviti se na čim več odrih v okolici domačega kraja in širše ter na ta način prispevati delčev v mozaiku prepoznavnosti ljubiteljskega gledališča, ki mu vse bolj zavezani postajajo tudi mladi iz Sv. Jurija ob Ščavnici.


Komentarji

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Prlekija-on.net. Pri komentiranju se držite teme, ne uporabljajte sovražnega govora in upoštevajte pravila.



Več v Kultura in izobraževanje