Še ena uspešna likovna predstavitev

Zdravko Dolinšek razstavlja v Hrastniku

Filip Matko, petek, 21. februar 2014 ob 16:33
V galeriji poslovne stavbe Tovarne kemičnih izdelkov Hrastnik razstavlja svoja likovna dela slikar Zdravko Dolinšek, ki trenutno živi in ustvarja v Radencih in je aktivni član Likovnega društva Gornja Radgona. Razstavo so v čast slovenskega kulturnega praznika odprli 10. Februarja in bo na ogled od konca aprila.

Zdravko Dolinšek, rojen Trboveljčan, je lani praznoval zlati jubilej – petdesetletnico svojega likovnega ustvarjanja. Tokrat je zopet »zašel« v nekdanje zasavske kraje, kajti po letu 2006 je to že njegova druga razstava v Hrastniku. Razstavo je odprl direktor TKI Hrastnik Branko Majes, v kulturnem delu programa pa je nastopil pevec Vlado Poredoš s kitaro, ki ga širše občinstvo pozna kot člana skupine Orlek. Tokrat Zdravko Dolinšek razstavlja svojih 51 umetniških. Na ogled so pokrajinski motivi, tihožitja, akti in portreti.

Vemo, da se je Zdravko Dolinšek v mladih letih odločil za poklic zlatarja in je tako obiskoval zlatarsko in graversko šolo v Celju. Svoje znanje je nadgradil v Šoli za oblikovanje v Ljubljani, smer industrijsko oblikovanje. Kot oblikovalec se je vseskozi udeleževal različnih ocenjevalnih srečanj in predstavitev, kjer je dosegel imenitne uspehe in pobral vrsto odličij. Že tedaj ga je »vleklo« tudi v slikarstvo. Profesor Franc Novinc z Akademije za likovno umetnost v Ljubljani mu je dal slikarska znanja ter znanja o tem, kako prikazati s sliko, kar ustvarjalec želi. Ima za seboj številne samostojne in skupinske razstave, kakor tudi udeležbe na slikarskih kolonijah in ex temporih. Za svoja dela je prejel številna priznanja in nagrade. Je dolgoletni in častni član Likovnega društva Relik Trbovlje, član Likovnega društva Rajko Slapernik Ljubljana, član Likovnega društva Alojz Kreigher na UKC Ljubljana ter zadnja leta član Likovnega društva Gornja Radgona.

O njegovem slikarstvu je Anamarija Stibilj Šajn zapisala med drugim zapisala: »…Zdravko Dolinšek je prefinjen občutek za estetiko in skladnost, ki je neločljivo spremljal in zaznamoval njegovo poklicno delovanje zlatarja in oblikovalca nakita, prenesel tudi v svoj slikarski svet. V njem razkriva navdušenje nad vsem lepim, kar mu je dano v vizualno doživetje in pripada predvsem krajinskim in tihožitnim motivom, pa tudi figuralnim temam. A prav slikarjevi navdihi sežejo v dno duše, se tam prefiltrirajo in spojijo s subjektivnimi dojemanji ter se nato na slikovni površini pojavijo v subtilni avtorski preobleki. Kot ustvarjalec, ki čuti potrebo po izražanju, kot avtor, ki je odziven na vse novo in drugačno, ustvarja bogat opus, v katerem je zaznati tudi potopisni značaj njegove krajinske motivike. Likovna odkrivanja neznanega, za posamezni milje specifičnega so namreč pogosto vezana na njegovo udeležbo na različnih kolonijah oziroma sorodnih srečanjih likovnih ustvarjalcev. Dela s tovrstnim vsebinskim okvirjem kažejo na njegovo sposobnost pristnega vživljanja, polnega občutenja in likovnega povzemanja najbolj tipičnih karakteristik. Na ustvarjalnem popotovanju pa so vsa nova odkritja podrejena njemu samemu, njegovim subjektivnim čutenjem in ustvarjalnim prizadevanjem, ki so se z leti raziskovanj, problemskih poglabljanj in iskanj lastnega likovnega izraza izkristalizirala v osebni stil likovnega nagovora…«
Razstavo likovnih del slikarja Zdravka Dolinška si je v Hrastniku vredno ogledati.


Komentarji

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Prlekija-on.net. Pri komentiranju se držite teme, ne uporabljajte sovražnega govora in upoštevajte pravila.



Več v Kultura in izobraževanje