V škofijski stavbi bo kmalu delovala socialno varstvena ustanova

Ti prostori v Murski Soboti naj bi bili namenjeni prostoru za razdelilnico hrane, v katerem bodo osebam iz Pomurja, ki so na robu preživetja, vsak dan ponujali topel obrok hrane

Jože Žerdin, nedelja, 23. februar 2014 ob 00:30
Ker socialna kriza v murskosoboški škofiji trka na vrata, se je murskosoboška škofija odločila, skupaj s Škofijsko Karitas Murska Sobota, da bo nekdanje prostore vrtca Lavra, ki so sedaj prazni, ki so bili v škofijski stavbi (na sliki), odstopila za socialno varstveno ustanovo.

Ti prostori naj bi bili namenjeni prostoru za razdelilnico hrane, v katerem bodo brezdomcem in socialno najbolj ogroženim v Pomurju, ki so na robu preživetja, vsak dan ponujali topel obrok hrane. Saj si že škofijska Karitas Murska Sobota prizadeva, da bi pomagala najšibkejšim in tako je tudi nastala zamisel o socialnem podjetju, ki se jim je v letošnjem letu uresničila. Zavod naj bi se imenoval pod imenom Zavod za humanitarno organizacijo Lazarjev dom.

Vsak dan naj bi v tej razdelilnici, katero bodo odprli na spomlad, dobilo do 40 uporabnikov hrano po predhodni napotitvi Centra za socialno delo, saj imajo tam pregled, kateri so upravičeni do toplega obroka vsak dan. V teh prostorih naj bi še namestili nekaj brezplačnih ležišč za prenočitev, predvsem za brezdomce, uredili bi še naj splošno ambulanto, ki bi osebam brez socialnega zavarovanja ponujala osnovno zdravstveno oskrbo. Uredili bodo še pralnico, sušilnico, likalnico, prostor za osebno higieno, svetovalnico in socialno trgovino.

Tako si bo Škofijska Karitas prizadevala, da bodo tudi oni, kot druge nevladne organizacije, iskala finančno podporo pri državnih in občinskih ustanovah in da bodo tako lažje uresničevali zastavljeni cilj pomagati socialno ogroženim osebam v Pomurju.


Več v Kultura in izobraževanje