Želijo nabaviti nove kostume za tamburaše

Člani in članice Kulturnega društva Peter Dajnko iz Črešnjevcev na svojem rednem občnem zboru

Marjan Slavič, nedelja, 23. februar 2014 ob 15:17
Občni zbor KD Peter Dajnko

Občni zbor KD Peter Dajnko

Minuli petek, 21. februarja, so se zbrali v dvorani vile Hold v Črešnjevcih člani in članice Kulturnega društva Peter Dajnko iz Črešnjevcev na svojem rednem občnem zboru. Društvo, ki premore 48 članov je eno najstarejših delujočih kulturnih društev v občini Gornja Radgona. Njihovo poslanstvo in moto je, da ohranjajo in prenašajo kulturno dediščino iz roda v rod, ki sega vse od pričetka in ustanovitve leta 1910.

Predsednica kulturnega društva Eva Banfi, je na tokratnem občnem zboru s ponosom predstavila rezultate in sadove minulega leta 2013. Izdana je bila zgoščenka z naslovom Tamburaške melodije, v mesecu juliju so tako izvedli samostojni koncert v Ožbaltu, se udeležili in nastopali na občinskih kulturnih prireditvah, v septembru so gostovali v prestolnici porabskih Slovencev v Monoštru ob kulturni prireditvi Porabski dnevi, bili izbrani na državno srečanje ljudskih pevcev in godcev Slovenije, ki je potekalo v Zrečah, izvedli tradicionalni že 8. Miklavžev koncert, izvedli koncert ob božičnem bazarju v Termah Banovci ter nabavili dva nova inštrumenta.

Danilo Banfi, vodja tamburaške skupine je v svojem poročilu povedal, da so svoje znanje obogatili na 44. vajah in z veseljem nastopili kar 28 krat v letu. Želi pa si, da bi prihajalo več vabil na nastope iz strani občine in občinskih kulturnih dogodkov. Tako so denimo na lanskem tradicionalnem »Martinovanju« v Gornji Radgoni bili pozvani na več kot dveurni nastop, katerega so tudi izvedli tamburaši, otroška folklorna skupina ter na  lastno povabilo pevci iz Ožbalta »Ožbalčki puobi«. A žal le tega ni bilo zaslediti v nobenem javnem občilu, radiu in plakatih. Takšni krivični dogodki se ne smejo dogajati, to je dokaz kakšni manj vredni odnosi se gojijo do ljudske kulturne dediščine v občini.

Svoje poročilo je podala tudi vodja otroške folklorne skupine KD Peter Dajnko, Simona Roškar. Danes v skupini pleše 17 plesalcev in plesalk ob zvokih harmonikarja Miha Slaviča. Svoje znanje plesanja folklornih plesov, štajerskih in prekmurskih, ki so prilagojeni otrokom starih od 5 let naprej, so pokazali v minulem letu 6 krat. Tako so nastopili na srečanju otroških folklornih skupin, ob kulturni prireditvi v mesecu marcu »Ta šopek je zate« v čast in namen vsem materam in ženam ter ob drugih povabilih, kjer so obogatili in popestrili s svojim plesanjem kulturno prireditev.

Tudi letos so si kulturniki iz Črešnjevcev zadali bogat program dela. Že med zimskimi šolskimi počitnicami organizirajo ustvarjalne delavnice za otroke, kjer bodo izdelovali spominčke, katere bodo podarili ob nastopu, ob prireditvi vsem materam in ženam 15. marca »Ta šopek je zate«, ki bo v avli OŠ Gornja Radgona, v načrtu je strokovna ekskurzija svojih članov, organizirali pa bodo tudi srečanje Pomurskih tamburaških skupin, organizirali predstavitev Varaždinskih tamburašev, se strokovno izobraževali ter izvedli samostojne koncerte, med njimi je tudi tradicionalni že 9. Miklavžev koncert. Želijo pa si izvesti tudi kakšen samostojni koncert izven občine Gornja Radgona, le-tu je zanimanje za takšno muziciranja dokaj na šibki točki, kar se odraža z maloštevilnim obiskom prireditve. Za letos so si zadali tudi projekt za nabavo novih kostumov za tamburaše, kar pa predstavlja velik finančni zalogaj za samo društvo, bodo le tega izpopolnjevali ter izvedli postopoma, ob pomoči donatorjev raznih razpisov, občine in lokalne skupnosti.

Žal pa na občnem zboru ni bilo nobenega predstavnika iz občine, kulturnega področja ali lokalne skupnosti. Le-to se odraža, kakšen mačehovski odnos se goji do te ljudske kulturne dediščine v občini, verjetno se to delo ne zdi pomembno. A žal se tudi občinska finančna sredstva, ki so namenjena za delovanje kulture vse bolj krčijo in še tako dodatno poslabšujejo stanje in delo ljubiteljskih kulturnih skupin, pa če se tudi volja dela vije preko sto let.


Komentarji

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Prlekija-on.net. Pri komentiranju se držite teme, ne uporabljajte sovražnega govora in upoštevajte pravila.



Več v Kultura in izobraževanje