Le koga varuje sveti Florjan v Gajševcih?

Delo gasilskega društva Gajševci je zamrlo, sedaj nad njimi bdi gasilsko društvo Logarovci

Jože Žerdin, ponedeljek, 24. februar 2014 ob 18:172
V okviru Gasilske zveze Križevci pri Ljutomeru deluje 12 prostovoljnih gasilskih društev, ki so vezni člen pri varovanju premoženja in posredovanju pri nesrečah, požarih in drugih akcijah. Zveza je dokaj aktivna, saj sodi v sam pomurski vrh. Gasilci se radi udeležujejo vaj in tekmovanj ter drugih gasilskih prireditev, če pa je potrebno gredo pomagat tudi izven Gasilske zveze Križevci.

Do pred nekaj leti je delovalo tudi PGD Gajševci, ki je bilo ustanovljeno leta 1928, a je delo v društvu zamrlo. Vzrokov za nastali položaj v gasilskem društvu Gajševci je sicer več, pa čeprav imajo v vasi lepo urejen gasilski dom v njem še nekaj gasilske opreme, pa tudi operativni člani ne vržejo puške v koruzo, če je potrebno. Od tistega časa, ko je zamrlo delo gasilskega društva Gajševci, se sicer v vasi ni zgodila kaka večja nesreča ali požar, da bi »domača« – še usposobljena gasilska operativna enota posredovala, kar pa ni bilo potrebno.

V Gasilski zvezi Križevci sicer obžalujejo, da društvo ne deluje, kajti radi bi jim pomagali, da bi društvo ponovno oživelo, a doslej je vse ostalo le na pogovorih, pri čemer je društvo ta čas v »mirovanju«. Če bi se morda pojavil rdeči petelin, je po navodilih Gasilske zveze Križevci za vas Gajševci zadolženo PGD Logarovci. Sicer pa je streljaj od vasi Gajševci Gajševsko jezero, pri čemer je na voljo dovolj vode, če se zgodi kaka nesreča ali požar.

Kako naprej iz tega začaranega gasilskega kroga, bo pokazal čas, ali bo gasilsko društvo Gajševci ponovno oživelo in se na novo ustanovilo, saj deluje le na »papirju«, dotlej pa bo nad njimi, premoženjem in s posredovanjem v primeru požara bdelo prostovoljno gasilsko društvo Logarovci.

Na pročelju gasilskega doma Gajševci je naslikan sv. Florjan, ki je zaščitnik gasilcev, gasilski znak in grb vasi Gajševci. Le koga sedaj varuje sveti Florjan v Gajševcih, če gasilsko društvo ne deluje?

TUNČEK torek, 25. februar 2014 ob 08:00

Mislin, da je ponekod zamrlo zanimaje za drüštva met mlodimi, stori so se pa navolili delati skos in zapstuj. Jaaa

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Prlekija-on.net. Pri komentiranju se držite teme, ne uporabljajte sovražnega govora in upoštevajte pravila.



Več v Kultura in izobraževanje