Letna konferenca Območnega združenja slovenskih častnikov Ljutomer

Na konferenci so podelili plaketo, častna znaka in pisni priznanji ZSČ

Branko Košti, ponedeljek, 24. februar 2014 ob 23:17
Letna konferenca OZSČ Ljutomer

Letna konferenca OZSČ Ljutomer

V nedeljo, 23. februarja, so se v Ribiškem domu na Moti, na redni letni konferenci, zbrali člani Območnega združenja zveze slovenskih častnikov Ljutomer.

Priznanje uspešnemu delu združenja sta s svojo prisotnostjo na konferenci izkazala predsednik ZSČ, general podpolkovnik Albin Gutman in generalni sekretar ZSČ, stotnik Janko Ljubič, prisotni so bili tudi predstavniki sosednjih OZSČ, predsednik OZVVS Alojz Filipič, predsednik Območnega združenja borcev za vrednote NOB Franc Slokan, predstavnik Policijskega veteranskega združenja "Sever" Branko Kos in podžupan Občine Ljutomer Janez Vencelj.

Nekako je postala že tradicija, da se letna konferenca prične z izobraževalno temo. Letos je podpolkovnik Davorin Rečnik predstavil sistem vojaškega šolstva.

Poročilo o delu Območnega združenja zveze slovenskih častnikov je podal predsednik major Anton Kosi. Iz poročila izdvajam tretjo in četrto točko, ki opisujeta aktivnosti in vključenost združenja v okolje:

Aktivnosti združenja
Predsedstvo je svoje aktivnosti načrtovalo in izvajalo po programu dela, ki ga je sprejela konferenca pred enim letom, pri čemer si je prizadevalo realizirati sprejet letni program dela v okviru realnih finančnih možnosti.

Ob množici dogodkov nismo pozabili na aktivnosti, ki smo si jih zadali z našim letnim planom. Izvedli smo ribiško in lokostrelsko tekmovanje ter tekmovanje v pikadu, katerim je sledil ribiški piknik v Gezovih jamah na Moti. Strelsko kondiciranje z malokalibrsko puško smo opravili na strelišču v Presiki. Z dolgocevnim in kratkocevnim vojaškim orožjem pa smo izvedli strelsko vajo na strelišču v Trbovljah. Tradicionalni jesenski pohod smo častniki in veterani lani izvedli na območju vzhodnih Slovenskih goric. Strokovno ekskurzijo so v skladu z našim letnim planom organizirali veterani, in sicer v Celje, Šentjur in Laško. Na pobudo našega praporščaka smo novembra organizirali strokovno ekskurzijo na Goričko, ki smo jo zaključili z martinovanjem sredi goričkih vinogradov.

Udeležili smo se dogodkov, ki so jih organizirala sosednja sorodna združenja ali občine v našem okolju. Udeležili smo se spusta po reki Muri, ki ga je organiziralo OZVVS Ljutomer. Odzvali smo se povabilu Združenja borcev za vrednote NOB Ljutomer in se udeležili spominskih slovesnosti ob obeležjih iz NOB. Decembra smo se udeležili strelskega tekmovanja z zračno puško v Ormožu, kjer je naša ekipa zasedla 7. mesto med desetimi ekipami.

Aktivno smo se vključevali v program dela naše krovne organizacije. Udeležili smo se dveh  konferenc ZSČ na Igu, na prvi je bil prisoten tudi naš prapor. Lokostrelske spretnosti smo spet preizkusili na lokostrelskem tekmovanju ZSČ v Ankaranu. V Mariboru smo se udeležili regijskega posveta ZSČ.

Vsebina našega dela se močno navezuje na življenje in delo Slovenske vojske. Tako smo se udeležili dneva odprtih vrat v vojašnicah v Murski Soboti in Mariboru. V mesecu maju smo bili prisotni na osrednji vaji Slovenske vojske na Počku pod naslovom Kras 2013. Septembra smo bilo na predstavitvi reorganizacije Slovenske vojske v mariborski vojašnici. V novembru smo se udeležili slovesnosti ob spominskem dnevu MO Maribor, posvečeno Rudolfu Maistru, ki je leta 1918 osvobodil Maribor ter slovesnosti ob obletnici 72. brigade v Mariboru.

Vključenost v okolje
V ljutomerskem častniškem združenju smo zelo zadovoljni, ker imamo primerno podporo lokalnih skupnosti. Pri tem mislim na vse štiri naše občine, ki nas finančno podpirajo. Še posebej nas radosti dejstvo, da smo v vseh naših občinah našli skupne temelje za pristno sodelovanje ob konkretnih aktivnostih. Redno se udeležujemo občinskih proslav ob državnih in občinskih praznikih. V preteklem letu smo bili prisotni na svečanostih ob občinskih praznikih v vseh štirih občinah. 21. junija je bila na Starem trgu v Ljutomeru občinska proslava ob dnevu državnosti, katere smo se udeležili v velikem število, vključno z našim društvenim praporom. Pred proslavo pa je bil sprejem za predstavnike veteranskih in domoljubnih organizacij pri ljutomerski županji mag. Olgi Karba. Preteklo leto je bilo v Občini Ljutomer ob 200-letnici rojstva Franca Miklošiča proglašeno za Miklošičevo leto, zato je bilo kar nekaj dogodkov v spomin na našega velikega jezikoslovca. Tako smo se junija v velikem številu udeležili pohoda do Miklošičeve rojstne hiše, v novembru pa slavnostne akademije, ki jo je pripravila Občina Ljutomer.

V Občini Razkrižje smo bili v preteklem letu na dveh odmevnih prireditvah. 29. junija je bila na Razkrižju v okviru 15. občinskega praznika že tradicionalna spominska slovesnost ob odhodu JLA (leta 1991) iz Prlekije, kjer smo bili prisotni v velikem število v uniformah in s praporom. Že naslednji dan, 30. junija, na predvečer vstopa Hrvaške v EU, smo bili prisotni na zelo obiskani in močno emocionalno obarvani skupni prireditvi dveh sosednjih občin Razkrižja in Štrigove.

V programe in aktivnosti v občinah Križevci in Veržej se vključuje članstvo iz njihovega okolja, organizirano pa le na povabilo. Bilo bi dobro obnoviti pred leti uspeli pohod po krajih obeh občin in svečanost pri spominskem obeležju iz vojne 1991 v Stari-Novi vasi. Z vodstvom Občine Veržej pa smo v dogovoru za postavitev spominskega obeležja na vojno 1991 v centru Veržeja.

Sodelujemo tudi z vsemi sorodnimi društvi in združenji v našem širšem okolju. Že vrsto let sodelujemo z OZVVS Ljutomer, s katerim vsako leto skupno načrtujemo določene aktivnosti in jih med letom tudi skupaj realiziramo, in sicer: strokovna predavanja, ekskurzije, pohode, strelska kondiciranja, tekmovanja in piknike. Veliko skupnih programskih točk smo našli s PVD »Sever« za Pomurje. Vsako leto se udeležujemo Pohoda po poteh pomurske policije, lani pa tudi otvoritve razstave Človeka nikar … aktivnosti policije v vojni 1991 v Murski Soboti.

S častniškimi organizacijami Gornja Radgona, Lendava in Ormož zelo dobro sodelujemo in takšnega sodelovanja si želimo tudi v bodoče. V Gornji Radgoni se vsako leto udeležujemo vseh pomembnejših slovesnosti, pohodov in raznih druženj. V Lendavi se udeležujemo pohodov in svečanosti. Letos smo bili številčno zastopani na njihovem pohodu in praznovanju 45-letnice njihovega delovanja. V Ormožu pa se udeležujemo razstav, predavanj, pohodov in tekmovanj v streljanju z zračno puško za memorial Marjana Špacapana.

Z Območnim združenjem borcev za vrednote NOB Ljutomer smo v zadnjem obdobju našli veliko skupnih točk, saj nas veže načelo patriotizma, spomin na NOB ter spomin na vse žrtve, ki so padle v vojnah za našo osamosvojitev. Na komemoracijah ob pomnikih žrtev 2. svetovne vojne se častniki in veterani vključujemo tudi kot govorniki. Na pobudo predsednika ljutomerske borčevske organizacije, Franca Slokana, smo častniško in obe veteranski združenji ter ZB objavili skupni natečaj za osnovne in srednjo šolo na območju UE Ljutomer na temo Spominska obeležja pripovedujejo. Zaključek in razglasitev rezultatov natečaja bo aprila na svečanosti ob dnevu upora proti okupatorju v Cezanjevcih. Natečaj podpirajo tudi vse štiri občine. 

Letna konfernca je tudi priložnost za zahvalo in podelitev priznanj članom in sodelavcem, ki s svojim delom prispevajo k uspešnemu delu združenja. Letos sta general podpolklovnik Albin Gutman in major Anton Kosi, Plaketo ZSČ podelila Feliksu Mavriču, Častni znak ZSČ sta prejela Franc Slokan in Franc Makoter, Pisno priznanje ZSČ pa je bilo podeljenu Ferdinandu Potočniku in Jožefu Žižku.


Komentarji

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Prlekija-on.net. Pri komentiranju se držite teme, ne uporabljajte sovražnega govora in upoštevajte pravila.



Več v Kultura in izobraževanje