V Ljutomeru pripravili literarni večer

Prvi del literarnega večera je bil posvečen našemu velikemu poetu Francetu Prešernu, v nadaljevanju pa so člani literarne sekcije predstavili del svojega ustvarjanja

Prlekija-on.net, torek, 25. februar 2014 ob 23:02
Literarni večer v Ljutomeru

Literarni večer v Ljutomeru

Minuli torek je v nabito polni poročni dvorani v Mestni hiši Ljutomer potekal zanimiv kulturni dogodek – literarni večer, ki sta ga organizirali Splošna knjižnica Ljutomer in literarna sekcija Društva upokojencev Ljutomer.

Obiskovalce je v uvodnem nagovoru pozdravila v. d. direktorice Splošne knjižnice Ljutomer Vesna Laissani, o pomenu kulture in udejstvovanja na kulturnem področju v tretjem življenjskem obdobju pa je nekaj besed povedala predsednica Društva upokojencev Ljutomer Slavica Sunčič.

Prvi del literarnega večera je bil posvečen našemu velikemu poetu Francetu Prešernu, v nadaljevanju pa so člani literarne sekcije predstavili del svojega ustvarjanja. Pesmi in prozo so recitirali avtorji sami ali pa so to zanje storile recitatorke, prav tako članice sekcije: Slavica Sunčič, Matilda Slavič in Mira Azzeh, ki je tudi povezovala program. Vodja skupine Silva Kosi je avtorje besedil povprašala o njihovih navdihih za pisanje, o sporočilnosti njihovih literarnih besedil ter o tematiki, ki jo v njih izpostavljajo.

Tokrat so bila predstavljena dela naslednjih avtorjev: Jelke Vrbnjak, Tilke Kolarič, Anice Zelko, Anice Rakuša, Katice Cupar, Angele Kolarič, Frančiška Ferenceka, Ivana Vrharja, Ludvika Brunca in Olge Antič.

Obiskovalci so z zanimanjem prisluhnili besedilom, skozi katere avtorji izražajo kritičen pogled na minevanje vrednot, se spominjajo svojih mladih let, opisujejo svoja doživetja, zapojejo o neizpolnjeni ljubezni. Slišati je bilo tudi pesmi in prozo v prleškem narečju.

Program so na violino oz. violončelo odlično popestrile Živa Jurič, Robertina Djačkaj, Petra Kaučič in Lara Borovič, učenke Glasbene šole Slavka Osterca Ljutomer, z mentorjema Andrejo Klinc in Samirjem Azzehom, na klavirju jih je spremljala Katja Žibrat.

Po zaključnih besedah prisotnega direktorja Občinske uprave Občine Ljutomer Tomislava Zrinskega, ki je izrazil pohvalo literarnim ustvarjalcem in izvedenemu kulturnemu programu, so se vsi nastopajoči razveselili rdečih nageljnov, ki jim jih je podaril.

Tudi v. d. direktorica Splošne knjižnice Ljutomer Vesna Laissani se je vsem izvajalcem kulturnega programa zahvalila s cvetjem.

Še posebej pa je vse prisotne prijetno presenetil član literarne sekcije Ludvik Brunec, ki je iz domačega vrtnarstva iz Veržeja prinesel prelep aranžma, ki je ves večer krasil prireditveni prostor, vsem nastopajočim pa je poklonil cvetje.

Ob zaključku prijetnega večera je v poročni dvorani nežno, a pretanjeno, zazvenel glas članice literarne sekcije Matilde Slavič, ko nam je zapela čudovito pesem z naslovom Med iskrenimi ljudmi.

Ob kozarčku vina po prireditvi so obiskovalci lahko poklepetali, si ogledali nekaj izdaj Prešernovih stvaritev iz knjižnične zbirke, prebrali Prešernove verze na svitkih papirja ali polistali po različnih publikacijah, v katerih svoje literarne prispevke objavljajo literati Društva upokojencev Ljutomer.


Komentarji

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Prlekija-on.net. Pri komentiranju se držite teme, ne uporabljajte sovražnega govora in upoštevajte pravila.



Več v Kultura in izobraževanje