Etika v šoli in medosebnih odnosih

Glasbena šola Slavka Osterca Ljutomer je organizirala predavanje prof. dr. Mira Cerarja

Prlekija-on.net, torek, 25. februar 2014 ob 23:37
Pomembna je vzgoja že od vsega začetka, največ pa otroka naučimo s svojim zgledom. S tem mu damo popotnico, ki se ne nanaša samo na znanje, ampak da se v njem razvija moralni zakon, občutek za pravičnost in dobro.

V dvorani Glasbene šole Slavka Osterca Ljutomer je v ponedeljek, 24. februarja 2014, predaval prof. dr. Miro Cerar, ki ga vsi poznamo kot uglednega pravnika, specializiranega za ustavno pravo. Njegova visoka strokovnost, pa tudi širina in odprtost duha, s katero izraža toplino in veliko spoštljivost do soljudi, je v slovenskem prostoru nekaj posebnega. Je eden redkih, ki pred stroko postavlja v ospredje etiko in moralo.

V zelo kvalitetnem predavanju, ki ni bilo niti malo suhoparno ali pravniško, je povedal, da je naša družba na etičnem izpitu padla zelo globoko in prav to je vir vseh ekonomskih, finančnih in vsakršnih drugih problemov, ki jih z eno besedo imenujemo: kriza. Na mnogih primerih iz vsakdanjega življenja je dokazoval, da etika in morala nista le področje razuma, ampak tudi srca, se pravi področje iracionalnega. Pomembna je vzgoja že od vsega začetka, največ pa otroka naučimo s svojim zgledom. S tem mu damo popotnico, ki se ne nanaša samo na znanje (za to je čas kasneje), ampak da se v njem razvija moralni zakon, občutek za pravičnost in dobro. Trdno je prepričan, da pregovor "dobrota je sirota" ne drži. Vse dobro se v življenju zagotovo enkrat povrne. Čeprav je ne vidimo, ima vsak atom, celica, organ, misel, čustvo lastno energijo in vibracijo. Prav zaradi splošnega nezadovoljstva v naši družbi stanje duha močno peša. Ne smemo pa pozabiti, da družbo tvorimo vsi njeni člani, zato ne moremo odgovornosti za spremembe prelagati le na druge. Vsak mora tu prispevati svoje v sorazmerju s svojim položajem, vplivom in sposobnostjo.

Predavanje je organizirala Glasbena šola Slavka Osterca Ljutomer. Predavanja se je zraven kolektiva GŠ Slavka Osterca Ljutomer, udeležil tudi kolektiv GŠ Murska Sobota, GŠ Gornja Radgona in kolektiv OŠ Cezanjevci.


Komentarji

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Prlekija-on.net. Pri komentiranju se držite teme, ne uporabljajte sovražnega govora in upoštevajte pravila.



Več v Kultura in izobraževanje